Contabilitate

Beneficiile sponsorizarii pentru o societate comerciala

Beneficiile sponsorizarii pentru o societate comerciala
Ionut Bratanov

hartie_la_greu

 

Operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea privind sponsorizarea nr. 32/1994, operatiune care presupune incheierea unui contract de sponsorizare intre parti.

Nu putem sponsoriza pe oricine si in orice conditii, pentru ca beneficiarul sponsorizarii trebuie sa fie o persoana fara scop lucrativ, iar scopul pentru care se face sponsorizarea trebuie sa fie cultural, sportiv sau social.

Conform Codului fiscal Articolul 21, aliniatul 4, litera p, cheltuielile de sponsorizare se pot scade din impozitul pe profit , luand in vedere doua limite, si anume:

-0,3 % din Cifra de afaceri

-20 % din impozitul pe profit datorat.

Minimul din aceste sume este cheltuiala deductibila. Bineinteles ca o societate comerciala poate face sponsorizare de orice suma, insa sumele deductibile sunt doar cele mentionate mai sus. Sponsorizarea se va inregistra in contabilitate in anul in care se face plata efectiva a impozitului.

Contractul de sponsorizari este incheiat intre parti, indiferent daca obiectul sponsorizarii sunt bani sau bunuri.

Reflectarea in contabilitate a inregistrarii este data de:


6584/6582(donatii si subventii acordate)=531/512(casa/banca)

Atentie, inainte de calcularea si plata impozitului pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea este privita ca o cheltuiala nedeductibila care intra in calcului bazei de impozitare. Abia dupa calcularea impozitului puteti scadea sponsorizarea din cuantumul acestuia.

In multe dintre cazuri beneficiarul donatiei poate face publice numele sponsorului, astfel promovand respectiva companie, mai ales daca beneficiarul este unul cu mare acces la publicul larg.

 

Aici puteti descarca un model de contract de sponsorizare.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

 

Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Contabilitate

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact