Contabilitate

Ghid practic – aplicarea Reglementările contabile conforme cu directivele europene

Ghid practic – aplicarea Reglementările contabile conforme cu directivele europene
Costin Pietraru

Directia finantelor publice Arges a elaborat in 2009 si a pus la la dispozitia contribuabililor un ghid practic in format PDF (133 de pagini) pentru aplicarea Reglementările contabile conforme cu directivele europene.

Începând cu data de 1 ianuarie 2006, operatorii economici aplică Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Odată cu intrarea în vigoare a acestor reglementări au fost abrogate Reglementările contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi Reglementările contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 306/2002, cu modificările ulterioare.

Reglementările contabile presupun aplicarea, de către toţi operatorii economici, a aceloraşi reguli contabile. În contextul Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, singura diferenţiere între operatorii economici este din punctul de vedere al numărului de componente ale situaţiilor financiare anuale, respectiv al formatului bilanţului cuprins în situaţiile financiare anuale.

Implicit, obligaţia de auditare a situaţiilor financiare anuale este diferenţiată pe categoriile de operatori economici. Astfel, persoanele juridice care depăşesc criteriile de mărime prevăzute de reglementări, societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, astfel cum este definită de legislaţia în vigoare privind piaţa de capital, precum şi persoanele juridice de interes public definite prin lege au obligaţia auditării situaţiilor financiare anuale.

Potrivit Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005, cu modificările şi completările ulterioare, fac obiectul auditării şi situaţiile financiare anuale consolidate.


În sprijinul operatorilor economici, specialişti ai Direcţiei de reglementări contabile din Ministerul Finanţelor Publice au elaborat un ghid referitor la Reglementările contabile conforme cu directivele europene, cuprinzând unele aspecte privind aplicarea acestora.

Exemplele prezentate în continuare nu sunt exhaustive, dată fiind multitudinea operaţiunilor care au loc în practică. De asemenea, la contabilizarea operaţiunilor economico-financiare trebuie avute în vedere atât documentele şi clauzele contractuale care stau la baza operaţiunilor, cât şi reglementările contabile în vigoare.

În ceea ce priveşte tratamentul fiscal, acesta este cel prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

În conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea contabilităţii nr.82/1991, republicată, răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii revine administratorului sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.


descarca ghidul in format PDF

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilitate
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Contabilitate

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact