Contabilitate

Modificari Importante in Domeniul CONTRIBUŢIILOR SOCIALE OBLIGATORII

Modificari Importante in Domeniul CONTRIBUŢIILOR SOCIALE OBLIGATORII
Laurentiu Ianculescu

World Trade Institute Bucharest va prezinta, in data de 6 octombrie 2017, un seminar interactiv privind modificarile care au avut loc in ultima vreme in domeniul Contributiilor sociale, inclusiv schimbarile ce vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, schimbari anuntate in programul de guvernare dar si foarte intens mediatizate in ultima perioada.

Toate acestea vor fi prezentate de catre cea mai autorizata sursa in cadrul acestui seminar interactiv unde puteti veni cu spetele dumneavoastra pentru a afla cea mai buna solutie.

Va garantam raspunsul lectorului la toate nelamuririle dumneavoastra in privinta contributiilor si asigurarilor sociale. In plus veti primi si un suport de curs complet cu numeroase studii de caz formule de calcul si exemple concrete.

Lector:

  • Specialisti in domeniul contributiilor sociale obligatorii.  

Tematica:

  1. Modificari legislative in anul 2017, referitoare la contributiile sociale obligatorii, potrivit masurilor cuprinse in Programul de Guvernare 2017-2020 aprobat prin Hotararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului nr. 53/2017.
  2. Contributiile sociale obligatorii:
    1. Aspecte referitoare la prevederile legislative aplicabile contributiilor sociale obligatorii incepand cu anul 2018
    2. Aspecte referitoare la prevederile legislative aplicabile contributiilor sociale obligatorii in anul 2017:
  • Aspecte referitoare la CAS.
  • Aspecte referitoare la CASS.
  • Aspecte referitoare la veniturile care nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale.
  • Aspecte referitoare la sumele stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare.
  • Aspecte referitoare la modificari intervenite asupra CASS la nivelul anului 2016 prin Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare.
  • Cotele de contributii prevazute in noul Cod fiscal.
  • Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
  1. Tratamentul fiscal aplicabil, in anul 2017, din punct de vedere al contributiei de asigurari sociale (CAS), veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasara activitati independente, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
  • Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii.
  • Categorii de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale.
  • Exceptii specifice privind veniturile din activitati independente.
  • Cotele de contributii.
  • Conditiile privind incadrarea in categoria persoanelor obligate la plata contributiei de asigurari sociale.
  • Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real.
  • Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit.
    Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa.
    Plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale.
  • Declararea si definitivarea contributiei de asigurari sociale in cazul veniturilor din activitati independente.
  1. Studii de caz & Exemple
  • CAS datorata de persoanele care desfasoara activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real.
  • CAS datorata de persoanele care desfasoara activitati independente si determina venitul net anual in sistem real, care nu se incadrau in categoria persoanelor obligate la plata contributiei pe baza rezultatelor din anul 2016.
  • Obligatii de plata, pentru anul 2017, reprezentand contributii sociale obligatorii datorate de persoanele care realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati dependente pentru: Salariat cu CIM, Salariat cu CIM si pensie & Administratorii societatilor, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome.
  • Obligatii de plata, incepand cu 1 ianuarie 2017, reprezentand contributii sociale obligatorii datorate de persoanele care realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati independente incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru: Avocati, Salariat + venituri din profesii liberale (exercitarea profesiilor medicale, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect, etc), Salariat + venituri din drepturi de proprietate intelectuala, Pensionar + venituri din drepturi de proprietate intelectuala, Salariat + venituri din activitatile agricole, Salariat + venituri din cedarea folosintei bunurilor, Pensionar + venituri din cedarea folosintei bunurilor.
  • Obligatii de plata, incepand cu 1 ianuarie 2017, reprezentand contributiile de asigurari sociale de sanatate, datorate de persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 lit. f) si h) din Legea nr. 227/2005 pentru: Persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice + investitii, Persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala + venituri din alte surse, Persoana care realizeaza venituri din salarii + venituri ca urmare a desfasurarii unei activitati economice + veniturile din investitii si din alte surse, Persoana care realizeaza venituri din salarii + venituri din pensii + venituri ca urmare a desfasurarii unei activitati economice + veniturile din investitii si din alte surse, Persoana care realizeaza venituri din salarii + venituri din pensii + venituri ca urmare a desfasurarii unei activitati economice + venituri din cedare + veniturile din investitii si din alte surse
  1. Venituri din activitati dependente: Veniturile care constituie baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii incepand cu luna februrie 2017.

Exemple: persoana fizica care desfasoara o activitate dependenta si  o activitate independenta (PFI), salariat cu doua CIM la un singur angajator.

Baza de calcul pentru:

  • contributia de asigurari sociale;
  • contributia de asigurari sociale de sanatate;
  • contributia de asigurari pentru somaj;
  • contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate 0.85%;
  • contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
  • contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de angajatori sau persoane asimilate acestora.

Expertiza lectorului este pusa la dispozitia participantilor in vederea gasirii solutiilor optime la problemele acestora. Fiecare caz in parte va fi tratat cu maxima responsabilitate de catre lectorul prezent in cadrul acestui seminar, de aceea tematica de mai sus va fi adaptata in functie de interesul direct al participantilor si spetelor prezentate de acestia.


 

 

Mai multe detalii gasiti pe www.wtib.ro

persoana de contact: Silvan CONSTANTIN, Mobil – 0724 413 568

Fax: (021) 319 12 96 / Email: wtib@wtib.ro / Tel: (021)2024409

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilitate
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilitate

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact