Contabilitate

Operatiuni triunghiulare

Operatiuni triunghiulare
Laurentiu Ianculescu

Pentru ca tot mai multi straini vin in Romania si isi deschid firma pentru a efectua operatiuni triunghiulare o sa spun cateva cuvinte despre acestea.

 

Conform Codului Fiscal, operatiunile sunt considerate triunghiulare “atunci cand cumparatorul revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania in conformitate cu art. 153 face dovada ca a efectuat o achizitie intracomunitara neimpozabila pe teritoriul altui stat membru, in conditii similare celor prevazute la art. 126 alin. (8) lit. b), in vederea efectuarii unei livrari ulterioare in acel alt stat membru. Obligatiile persoanelor implicate in operatiuni triunghiulare sunt prevazute in norme”…

 

Mai pe scurt asta inseamna asa:

O firma constituita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA si inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari, cumpara bunuri din Polonia (sa zicem) pe care le transporta, pe cheltuiala sa, direct in Germania.

 

Asta inseamna ca firma din Romania va primi din Polonia factura cu  TVA 0 si va emite catre Germania factura, de asemenea cu TVA 0.

In 390 VIES se va declara doar livrarea in cadrul unei operatiuni triunghiulare si transportul (ca achizitie de serviciu intracomunitar cu taxare inversa).

 

In decontul 300 insa, care este lunar in conditiile operatiunilor intracomunitare, se vor declara:

1. livrarile intracomunitare, la pozitia 1: “Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin.(2) lit.a) si d) din Codul fiscal”;

2. achizitiile, la pozitia 26: “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”.

 

3. Transportul iti veti declara achizitie intracomunitara de servicii cu taxare inversa (normala): “Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”

 

Bineinteles, atat pe facturile de achizitie cat si pe facturile emise trebuie sa fie trecut (si verificat) codul de TVA al partenerului. De asemenea, cumparatorul re-vanzator trebuie sa faca dovada ca a transportat bunurile pe seama sa – cel mai bine folosind o firma de transporturi din tara de destinatie a bunurilor (Germania in cazul nostru).

 

In contabilitate, la achizitii nu veti inregistra TVA:

 


371 = 401

 

la livrari veti inregistra, de asemenea fara TVA:

 

4111 = 707

 

iar operatiunile de transport le veti inregistra cu taxare inversa:

 

624 = 401

 

4426 = 4427

 

Practic, la final, firma din Romania va trebui sa plateasca aici doar impozitul pe profit, 16%.

 

Atentie:

 

Multe firme de acest gen folosesc marja pe profit fara sa respecte prevederile Codului Fiscal privind marja. Daca furnizorul nu foloseste la randul sau marja, cumparatorul re-vanzator nu va putea folosi marja.

 

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilitate
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilitate

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact