ContaPrenorul

Case de marcat cu dureri de cap

Case de marcat cu dureri de cap
Laurentiu Ianculescu

Ultimele noutati despre case de marcat

Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro, aflam tot ce trebuie despre noile case de marcat. Care sunt termenele, cum se fiscalizeaza, cine este obligat sa foloseasca case de marcat, care sunt sanctiunile pentru cei care nu se conformeaza noilor proceduri, ce date se vor exporta electronic catre ANAF etc. Practic, gasiti tot ce va intereseaza sau ce nu stiati despre noile case de marcat.

De la zvon la procedura

De mai bine de 1 an de zile circulau zvonuri despre noile case de marcat care urmau sa fie conectate direct la ANAF. Apoi a venit 2018 si zvonurile s-au precipitat. A venit si vara lui 2018 si gata: toata lumea trebuie sa detina case de marcat.

Dar mai stati putin ca nu se poate face asta la nivel national. Din motive obiective, fireste. Adica de programare. Pentru ca stim cu totii ca formularul de contact de pe ANAF functioneaza doar din cand in cand – mie nu mi-a mers niciodata. Si la fel, unele declaratii, bilanturi etc, suporta doar anumite browsere. Deci pare clar de ce tot ce tine de soft functioneaza asa cum functioneaza.

Case de marcat reloaded

Cu toate astea, sperietoarea cu case de marcat a fost reincarcata. De la 1 septembrie 2018, contribuabilii mari si mijlocii trebuie sa informeze ANAF –ul ce au emis sau ce nu au emis in fiecare luna. Iar de la 1 noiembrie 2018 vine si randul contribuabililor mici.


De fapt totul este o reeditare a procedurilor din anii 2000 cand, toti detinatorii de case de marcat depuneau lunar copie de pe raportul lunar, atachata la o declaratie semnata de administrator.

Adica aceeasi Marie dar cu alta palarie. Pe cine ajuta noua palarie?! In primul rand pe vanzatorii caselor de marcat, pentru ca cea mai ieftina casa este in jur de 850 lei – de la aprox. 450 lei. Daca nu vrei sa cumperi una noua, foarte bine. Alergi cu cea veche, depui memoria la ANAF, apoi ii pui memorie noua – daca este capabila sa accepte un upgrade. Platesti si pentru memoria veche si pentru cea noua. Iar diferenta fata de o casa de marcat noua, nu justifica alergatura.

Normal, ar fi fost absurd sa avem un sistem fiscal ca cel din Luxemburg: se foloseste un program unic, al ANAF-ului lor. Si cand emiti o factura, factura pleaca instant si catre client si catre ANAF. Civilizat si profesional. Dar in felul asta s-ar arunca declaratiile fiscale in spatele fiscului. Plus ca unii si altii nu ar mai putea sa introduca anumite facturi in sistem sa mai culeaga si ei niste TVA, sa mai reduca sumele de plata.

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

ContaPrenorul
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in ContaPrenorul

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact