Contabilitate sa fie, dar cat mai ieftina
Pentru micii proprietari, cheltuielile de contabilitate sunt private ca aproape inutile si nenecesare. Pentru ca in Romania, micii antreprenori au impresia ca afacerea lor poate functiona si fara contabilitate.
Este o conceptie complet gresita ca puteti economisi daca platiti mai putini bani pe contabilitate. Pentru ca in felul asta veti beneficia fie de un contabil insuficient experimentat fie de un contabil ieftin, care va incerca, la randul sau, sa scoata profit din micul sau tarif. Iar efectele muncii lor se vor vedea in timp. Ca sa fiu sincer pana la capat, eu sunt foarte incantat cand o firma vine la mine si imi solicita si refacerea contabilitatii, pe o anumita perioada. Pentru ca aceia sunt niste bani care imi prind bine de fiecare data.
Pe cine platesti pentru contabilitate?
Deci este important ca antreprenorul sa inteleaga efectul nociv al unei contabilitati ieftine. Pentru ca, de multe ori, patronul apeleaza la sotie, sau la un prieten sau la sotia unui prieten, fara sa se gandeasca prea mult la eventualele daune generate pe fondul unei calitati scazute a muncii de contabil. Sau decide un buget aiurea pentru contabilitate. Zilele trecute am primit o oferta de la un antreprenor, sa ii tin contabilitatea. Dar ca el nu da mai mult de 150 lei pe luna. La un astfel de comentariu nici macar nu am raspuns. Pentru ca, la bugetul déjà stabilit, nu si-ar fi permis sa imi plateasca raspunsul.
Chiar si cand incepe sa inteleaga rolul contabilului intr-o firma, antreprenorul se uita in portofel si incearca ca, in banii solicitati de contabil, sa mai prinda si niste activitati suplimentare. Sau plateste facturile de contabilitate chiar si cu cateva luni de intarziere. Aici vina apartine deopotriva si profesionistului contabil, care accepta o asemenea situatie pe motiv ca altfel isi va pierde clientul. Cine are nevoie de astfel de client?!
Ce poate face un discount in contabilitate
In ultimul an am reusit sa obtin de la toti clientii mei plata curenta a facturii – emit factura in primele zile din luna, cu scadenta pan ape 25 ale lunii. Si toti au inteles ca trebuie sa plateasca. Iar pentru un client care platea la 3-4 luni, am creat discountul de 10%. I-am oferit posibilitatea sa-si plateasca facture in termen de 60 de zile. Iar daca o plateste in luna in care a fost emisa, are o reducere de 10%. In felul acesta clientul meu a devenit bun platnic.
O problema majora creata de o contabilitate ieftina este lipsa de informatii concrete, in timp real. Pentru ca, daca antreprenorul plateste contabilul cu 200 lei pe luna, atunci in banii astia profesionistul nu ii poate oferi o sedinta lunara in care sa discute aspecte financiare detaliate. Ii poate trimite o balanta si niste registre si gata. Iar lipsa unor comparatii cu lunile anterioare sau cu aceleasi luni din anii precedenti, va impiedica antreprenorul sa vada directia in care afacerea evolueaza.
Patronii ar trebui sa inteleaga rolul profesionistului contabil, atat a celui salariat cat si a celui independent. Pentru ca doar acesta ii poate oferi o privire de ansamblu asupra afacerii sale. Iar fara asta, afacerea, mai devreme sau mai tarziu, se va inchide.
Deci, dragi antreprenori, cand faceti alegerea contabilului, faceti la fel ca atunci cand vreti sa plecati in vacanta: alegeti ce e mai bun, plangeti putin in pumni, apoi platiti pretul corect. Cu siguranta ca va merita!
foto: https://pixabay.com
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS