ContaPrenorul

Contabilitate ieftina? Mai gandeste-te o data!

Contabilitate ieftina? Mai gandeste-te o data!
Laurentiu Ianculescu

Contabilitate sa fie, dar cat mai ieftina

Pentru micii proprietari, cheltuielile de contabilitate sunt private ca aproape inutile si nenecesare.  Pentru ca in Romania, micii antreprenori au impresia ca afacerea lor poate functiona si fara contabilitate.

Este o conceptie complet gresita ca puteti economisi daca platiti mai putini bani pe contabilitate. Pentru ca in felul asta veti beneficia fie de un contabil insuficient experimentat fie de un contabil ieftin, care va incerca, la randul sau, sa scoata profit din micul sau tarif. Iar efectele muncii lor se vor vedea in timp. Ca sa fiu sincer pana la capat, eu sunt foarte incantat cand o firma vine la mine si imi solicita si refacerea contabilitatii, pe o anumita perioada. Pentru ca aceia sunt niste bani care imi prind bine de fiecare data.

Pe cine platesti pentru contabilitate?

Deci este important ca antreprenorul sa inteleaga efectul nociv al unei contabilitati ieftine. Pentru ca, de multe ori, patronul apeleaza la sotie, sau la un prieten sau la sotia unui prieten, fara sa se gandeasca prea mult la eventualele daune generate pe fondul unei calitati scazute a muncii de contabil. Sau decide un buget aiurea pentru contabilitate. Zilele trecute am primit o oferta de la un antreprenor, sa ii tin contabilitatea. Dar ca el nu da mai mult de 150 lei pe luna. La un astfel de comentariu nici macar nu am raspuns. Pentru ca, la bugetul déjà stabilit, nu si-ar fi permis sa imi plateasca raspunsul.

Chiar si cand incepe sa inteleaga rolul contabilului intr-o firma, antreprenorul se uita in portofel si incearca ca, in banii solicitati de contabil, sa mai prinda si niste activitati suplimentare. Sau plateste facturile de contabilitate chiar si cu cateva luni de intarziere. Aici vina apartine deopotriva si profesionistului contabil, care accepta o asemenea situatie pe motiv ca altfel isi va pierde clientul. Cine are nevoie de astfel de client?!

Ce poate face un discount in contabilitate

In ultimul an am reusit sa obtin de la toti clientii mei plata curenta a facturii – emit factura in primele zile din luna, cu scadenta pan ape 25 ale lunii. Si toti au inteles ca trebuie sa plateasca. Iar pentru un client care platea la 3-4 luni, am creat discountul de 10%. I-am oferit posibilitatea sa-si plateasca facture in termen de 60 de zile. Iar daca o plateste in luna in care a fost emisa, are o reducere de 10%. In felul acesta clientul meu a devenit bun platnic.


O problema majora creata de o contabilitate ieftina este lipsa de informatii concrete, in timp real. Pentru ca, daca antreprenorul plateste contabilul cu 200 lei pe luna, atunci in banii astia profesionistul nu ii poate oferi o sedinta lunara in care sa discute aspecte financiare detaliate. Ii poate trimite o balanta si niste registre si gata. Iar lipsa unor comparatii cu lunile anterioare sau cu aceleasi luni din anii precedenti, va impiedica antreprenorul sa vada directia  in care afacerea evolueaza.

Patronii ar trebui sa inteleaga rolul profesionistului contabil, atat a celui salariat cat si a celui independent. Pentru ca doar acesta ii poate oferi o privire de ansamblu asupra afacerii sale. Iar fara asta, afacerea, mai devreme sau mai tarziu, se va inchide.

Deci, dragi antreprenori, cand faceti alegerea contabilului, faceti la fel ca atunci cand vreti sa plecati in vacanta: alegeti ce e mai bun, plangeti putin in pumni, apoi platiti pretul corect. Cu siguranta ca va merita!

 

 

foto: https://pixabay.com

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

ContaPrenorul
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in ContaPrenorul

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact