Cum sa fac?

Ce acte trebuie anexate la dosarul de personal pentru utilizarea masinii angajatului in interesul societatii?

Ce acte trebuie anexate la dosarul de personal pentru utilizarea masinii angajatului in interesul societatii?
Specialist Contabilul.ro

carsIn speta, salariatul va incheia cu unitatea un contract de comodat auto in care precizeaza ca acorda cu titlu gratuit utilizarea autoturismului cu conditia ca societatea sa acorde lunar o suma pentru combustibil. Astfel bonurile de combustibil, ce vor fi emise cu codul unic de identificare al unitatii, vor fi inregistrate in contabilitate si vor fi considerate cheltuieli deductibile in cuantum de 50% din valoarea acestora.
Potrivit art. 2146 din noul Cod civil, imprumutul de folosinta este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.
Dovada contractului de comodat se face prin inscris sub semnatura privata sau in forma autentica, redactat intr-un singur exemplar (pus la dispozitia comodantului).

Dupa cum se poate observa Codul civil nu precizeaza ca acest contract reprezinta un inscris autentic, cum este cazul contractului de donatie, spre exemplu, si precizeaza ca in situatia obligatiei de restituire a bunului imprumutat contractul incheiat in forma autentica sau prin inscris sub semnatura privata cu data certa reprezinta titlu executoriu.

Asadar, in opinia noastra, pentru valabilitaea acestui tip de contract, Codul civil nu cere forma autentica decat pentru a face dovada acestuia in situatia obligatiei de restituire, ceea ce nu este cazul in speta mentionata.
In concluzie, apreciem ca pentru a justifica decontarea, in lipsa unor preavizari legale exprese cu privire la forma pe care trebuie sa o imbrace contractul de imprumut de folosinta cu titlu gratuit (comodat) este suficient ca acesta sa fie redactat sub forma unui inscris sub semnatura privata.

Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cum sa fac?

More in Cum sa fac?

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact