Cum sa fac?

Ce trebuie sa stie cei care isi infiinteaza o firma

Ce trebuie sa stie cei care isi infiinteaza o firma
Laurentiu Ianculescu

Juridic vs Fiscal

Din pacate, lumea nu face deosebirea dintre juridic si fiscal si atunci toti cred ca dupa ce ridica actele de firma nou infiintata, nu mai trebuie sa faca nimic. Nimic mai fals si in capcana asta pica peste 80% dintre micii intreprinzatori. Si cand afla rezultatele se supara si dau vina pe avocat: “Pai avocatul care a infiintat firma nu mi-a spus…”. Cum sa-i spuna avocatul ceva din domeniu fiscal cand ei garanteaza doar pentru partea juridica in care sunt specializati? Este ca si cum eu, ca si Expert Contabil, decid intr-o zi ca daca citesc pe Internet cateva sfaturi si-mi cumpar un scaun stomatologic cu siguranta voi putea sa fac si stomatologie, nu doar fiscalitate si contabilitate. Dar sa trecem peste asta si sa vedem la ce trebuie sa fie atent micul intreprinzator care isi face firma sau care apeleaza la un avocat sa-i faca.

Firma platitoare de impozit pe profit sau microintreprindere?!

 • 1. In primul rand trebuie sa stie daca firma lui va fi platitoare de impozit pe profit sau platitoare de impozit pe venit. Daca inainte asta era o optiune, acum lucrurile s-au simplificat mult. Toate firmele pana la cifra de afaceri de 65.000 eur sunt microintreprinderi, indiferent daca au salariati sau nu. Si tot obligatoriu sunteti neplatitori de TVA.
 • 2. Trebuie sa-ti cumperi neaparat Registru unic de Control. Se da ca termen tot 30 de zile adr de multe ori Administratiile inchid ochii pentru ca nici ele nu au intotdeauna sa va puna la dispozitie registrele. Dar sunt obligatorii. Ai nevoie de copie de pe CUI, copie de pe cartea ta de identitate, banii pentru Registru si o cerere care nu este tipizata ci o poate face oricine. Uneori ti se cere si copie de pe hotararea judecatoreasca de infiintare si dupa Certificatul Constatator care ti se da cand ridici actele de infiintare. Un model de cerere gasesti AICI.
 • 3. Cand devii platitor de impozit pe profit,  trebuie sa cumperi si Registrul de Evidenta Fiscala. Tot de la Administratie. Trebuie sa ai la tine copie de pe CUI, copie de pe cartea ta de identitate, banii pentru Registru – in jur de 80 de lei – si o cerere care nu este tipizata ci o poate face oricine. Uneori ti se cere si copie de pe hotararea judecatoreasca de infiintare si dupa Certificatul Constatator care ti se da cand ridici actele de infiintare. Un model de cerere gasesti AICI.
 • 4. Daca vreti sa deveniti platitori de TVA trebuie sa solicitati certificat de TVA de la Administratia Financiara de care apartineti. Iar pentru asta trebuie sa depuneti un dosar destul de complex.

Aici gasiti informatii despre ce trebuie sa contina dosarul pentru obtinerea certificatului de TVA.

https://www.faracontabilitate.ro/utile/s-a-complicat-dosarul-pentru-tva/#axzz2cEtp7X6G

 • 5. Ca sa functioneze bine, firma ta are nevoie de un plan de afaceri, chiar si rudimentar si de un contabil bun – daca vei avea activitate serioasa. Nu cauta un contabil ieftin, pentru ca vei primi atat cat platesti. Nu cauta un contabil scump, pentru ca onorariul mare nu inseamna ca se va ocupa special de tine. Cauta un contabil bun si plateste-l pentru ceea ce face. Nu accepta sa lucrezi la negru, chiar daca platesti mai putin. Pentru ca lucrand la negru, greselile din contabilitate ti le vei asuma tacit intrucat nu ai un contract in baza caruia sa tragi la raspundere pe cel care a gresit – daca a gresit.
 • 6. Daca dupa un an de zile firma ta este pe pierdere, inseamna ca undeva gresesti. Nu mai trage de firma sa o salvezi, pentru ca risti sa te duci si mai jos, sa creasca datoriile la stat, la furnizori etc. E adevarat, in primele 6 luni vei scoate bani din buzunar ca sa platesti totul, dar dupa un an de zile veniturile din firma ar trebui sa fie suficiente pentru ca firma sa se auto-intretina si chiar sa-ti aduca un mic profit. Daca tu si dupa un an esti pe pierdere si nu te apropii macar de “zero”, inchide si fa altceva.  Nu-ti mai pierde timpul cu ceva care nu produce ci doar consuma.
 •  7. Daca ai activitate, ia un contabil bun si plateste-l bine pentru a beneficia de cunostintele lui la maxim.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (6)

6 Comments

 1. Camere de supraveghere

  septembrie 27, 2011 at 1:53 am

  Salut. Chiar daca subiectul in sine ma interesa mai putin, eu fiind in cautare de alte informatii, am citit cu placere ce s-a discutat pe-aici. Va sfatuiesc sa continuati in ceea ce faceti, ca bine faceti, si sa ne revedem cat mai repede.

 2. Sisteme de supraveghere

  septembrie 27, 2011 at 2:47 am

  Bine v-am gasit, oameni buni! Putine sunt siturile de calitate si cu informatii reale si ma bucur sincer ca l-am gasit pe al vostru.Chiar daca a fost o intamplare, consider ca situl vostru m-a ajutat si va sfatuiesc sa continuati. Multa bafta!

 3. Ciprian

  aprilie 3, 2013 at 5:13 pm

  Buna ziua.
  Va rog sa ma lamuriti.
  Vreau sa fac comert cu ceasuri de mana ,sa zicem.
  La furnizorul din strainatate una bucata ceas costa 15 eur.
  Daca vand la negru(fara firma),atunci am 15eur + 3 eur castigul meu=18 eur este pretul cu care trebuie sa vand la clienti acest ceas, ca sa castig cei 3 eur pe bucata ,cat mi-am propus.
  Vanzarea la negru este fara tva si fara impozite-simplu.
  Dar eu vreau sa infiintez o firma si sa fac comert cu ceasuri de mana.
  Acum trebuie sa platesc taxe si impozite.
  Iar acum nu stiu cat va fi castigul meu net,in mana,pentru fiecare bucata de ceas.
  Trebuie sa stiu care va fi castigul meu net pe fiecare bucata de ceas,pentru a vedea daca pot vinde mai ieftin decat concurenta,si pentru a vedea daca merita sa deschid afacerea sau nu.
  Cu ce formula ,cum se calculeaza pretul de vanzare final catre clienti,stiind ca eu vreau sa castig pe fiecare ceas 3 eur net(in mana) ,sa zicem?Vreau sa stiu ce trebuie sa dau la stat,ce imi ia statul,cu ce raman in mana,dupa ce am vandut 1 bucata ceas.
  Matematic,cum se calculeaza pretul final de vanzare

  Multumesc frumos
  Cu deosebita consideratie
  Ciprian

  • Laurentiu Ianculescu

   Laurentiu

   aprilie 4, 2013 at 4:46 am

   Dumneavoastra cereti un studiu de fezabilitate al unei afaceri. Chiar daca pare foarte simplu, intocmirea unui asemenea studiu necesita zile intregi de munca, avand la dispozitie toti parametrii necesari, nu doar pretul de vanzare si de cumparare. Dar privind simplist problema dumneavoastra, ca sa puteti face o afacere din ceasuri al caror adaos comercial este de 3 eur / bucata, ar trebui sa aveti vanzari minime de 300 de ceasuri pe luna.

 4. pavel

  octombrie 15, 2013 at 10:03 pm

  vreau sa deschid o Firma de Transport persoane cu 2 microbuze mici 8 loc. fiecare .intrebarea mea este ;imi trebuie un traseu anume sau pot oriunde in tara.daca da , atunci ce acte imi trebuie . va multumesc

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cum sa fac?
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Cum sa fac?

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact