Cum sa fac?

Cum pot persoanele fizice sa plateasca contribuţiile sociale direct din cont?

Cum pot persoanele fizice sa plateasca contribuţiile sociale direct din cont?
Costin Pietraru

Pentru a facilita plata obligatiilor persoanele fizice, plătitori de impozite, contribuţii, taxe sau alte venituri bugetare, care sunt clienţi ai instituţiilor de credit, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) deschide la aceste instituţii de credit, pe bază de convenţii încheiate între părţi, un cont tranzitoriu de disponibilităţi pe numele MFP.

Până la această dată, au încheiat convenţii în acest sens cu MFP, următoarele instituţii de credit:

 • Banca Comercială Română,
 • CEC Bank,
 • Banca Comercială Feroviară
 • Romanian International Bank.

În contul tranzitoriu pot fi încasate sume reprezentând impozite, contribuţii, taxe sau alte venituri ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat, care se achită prin virament de către clienţii instituţiei de credit, persoane fizice.

Conturile de venituri bugetare sau de disponibilităţi în care contribuabilii persoane fizice pot dispune plăţi prin contul tranzitoriu sunt prevăzute în anexa la convenţia încheiată cu instituţia de credit.

Pentru achitarea obligaţiilor către bugetul general consolidat plătitorii persoane fizice întocmesc un ordin de plată pentru Trezorerie Statului – cont tranzitoriu (OPTT) în care se înscriu obligatoriu următoarele informaţii:


 • numărul ordinului de plată;
 • suma de plată;
 • numele şi prenumele plătitorului;
 • codul numeric personal al plătitorului;
 • adresa plătitorului;
 • codul IBAN al contului plătitorului;
 • denumirea instituţiei de credit iniţiatoare;
 • beneficiarul;
 • codul de identificare fiscală al beneficiarului;
 • codul IBAN al contului tranzitoriu;
 • codul contului de venituri bugetare sau de disponibilităţi în care se dispune plata;
 • codul numeric personal al contribuabilului, care se completează în situaţia în care plătitorul dispune plăţi pentru alt contribuabil.

OPTT se completează de către plătitori distinct pentru fiecare tip de obligaţie bugetară, pe suport hârtie, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de MFP, sau pe suport electronic, în funcţie de termenii şi condiţiile contractuale convenite cu instituţia de credit la care aceştia îşi au deschise conturile.

Contribuabilii persoane fizice pot utiliza pentru efectuarea plăţilor către bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu atât OPTT, cât şi alte instrumente de plată agreate cu instituţia de credit, cu condiţia ca acestea să cuprindă toate informaţiile obligatorii necesare efectuării plăţii prevăzute în OPTT şi să respecte instrucţiunile cu privire la completarea acestora.

Important! Instituţiile de credit nu percep comisioane pentru operaţiunile de plăţi dispuse de contribuabili prin contul tranzitoriu.

În contextul preluării administrării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a contribuţiilor datorate de persoanele fizice începând cu 1 iulie 2012 şi a obligativităţii efectuării plăţilor la trezoreriile la care este arondat plătitorul în funcţie de localitatea de domiciliu, un mijloc eficient de efectuare a plăţii acestor contribuţii îl constituie utilizarea contului tranzitoriu reglementat prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.801.

Sursa: Finante Valcea

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cum sa fac?
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Cum sa fac?

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact