Cum sa fac?

Cum poti sa verifici online o firma?

Cum poti sa verifici online o firma?
Costin Pietraru
 • Semnezi un contract „mare” si nu cunosti suficient de bine partenerul de afaceri?
 • Ai de achitat un avans pentru marfa pe care nu esti sigur ca o vei mai primi?
 • Vrei sa verifici o firma cu care intentionezi sa initiezi un parteneriat?
 • Ai avut probleme in trecut si acum sufli si in iaurt …

Daca firma este din Romania, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa verifici firma pe site-ul ministerului de finante. Sa vezi daca firma a avut activitate in ultimii ani, daca firma este platitoare de TVA sau neplatitoare de TVA, daca firma are datorii la bugetul de stat sau la bugetul asigurarilor sociale. Si pentru ca interfata site-ului de la finante nu e tocmai prietenoasa, iti spunem noi ce trebuie sa faci.

Pasul 1

Intri pe www.mfinante.ro

In coloana din partea dreapta, exista un director care se numeste “Informatii fiscale si bilanturi”.

Dai click pe el si te baga intr-o alta pagina.

Central, te duci pe: “Informaţii despre instituţii publice, agenţii economici, societaţi de asigurare, brokeri, ong-uri. Selecţie după cod unic de identificare, nume şi judeţ

Alegi criteriul de cautare  facand click pe el (“cod unic de indentificare” sau “nume si judet”).

Daca ai ales “nume si judet” vei ajunge intr-o pagina in care va trebui sa completezi numele firmei cercetate si judetul unde este inregistrata si apoi sa dai Vizualizare.

Vei primi o lista cu firmele ce corespund criteriilor introduse. Din lista vei alege CUI-ul firmei dorite si apoi pasii sunt identici ca in cazul alegerii “cod unic de indentificare”.

Daca ai ales “cod unic de indentificare” vei ajunge intr-o alta pagina in care va trebui sa introduce CUI-ul firmei cercetate, sa completezi codul de validare si apoi sa dai Vizualizare.

Vei intra in pagina principala unde sunt postate datele publice ale firmei cautate. Verifici anul de infiintare si daca firma e platitoare de TVA.

In aceeasi pagina, in partea din stanga jos, o sa apara o casuta, langa casuta de Vizualizare, in care o sa vedeti trecut un an – este anul in care firma a fost infiintata. Mergeti pe casuta respectiva si alegeti, pe rand, ultimii 2 sau 3 ani. Dati Vizualizare si veti vedea principalii indicatori ai bilantului depus in anul respectiv. In felul acesta va veti da seama daca firma a avut sau nu activitate, daca a fost profitabila sau daca doar gura e de ei si cati angajati pentru care plateste contributii are.

Pasul 2

Intri pe www.anaf.ro

In partea stanga – jos, la servicii online, exista optiunea:  Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi


Dati click si apoi verificati dupa CUI sau dupa denumire si judet, daca firma respectiva este inactiva sau nu.

Pasul 3

Intri pe www.anaf.ro

In partea stanga – jos, la servicii online, exista optiunea “Obligatii restante catre bugete”.

Dai click si intri intr-o alta pagina. Aici, in partea stanga, poti alege sa verifici daca firma datoreaza bani catre CAS, catre somaj, catre sanatate sau catre Bugetul de stat (Impozit pe profit, Impozit pe salarii, TVA etc).

Pasul 4

Din pacate nu este la indemana tuturor, pentru ca nu sunt informatii gratuite. Le puteti obtine de pe Registrul Comertului, contra cost (https://portal.onrc.ro/ONRCPortalWeb/ONRCPortal.portal). Puteti face asta si online, fara sa va deplasati la Registru. Doar ca trebuie sa aveti un cont de lucru la Registru, pentru care ati platit o suma minima de 300 de lei si pentru care ati primit o parola si un user. Costurile sunt decente si mai mici decat daca le obtineti deplasandu-va fizic la Registru.

Daca nu aveti cont, puteti sa va adresati unei firme care poate opera online cu Registrul Comertului si care, tot contra cost, va poate furniza acele informatii: date de identificare ale asociatilor, ale administratorilor, capitalul social, codurile CAEN, sediul social, puncte de lucru.

 

Pasul 5

 

Il faceti dupa ce ati facut primii 3 pasi, indiferent ca faceti sau nu Pasul 4.

Solicitati partenerului certificat constatator si certificat de atestare fiscala. Al doilea poate fi obtinut doar daca firma are toate declaratiile depuse la zi (100, 300, 112, 394, 390, bilanturi etc). Iar daca afacerea este mare, atunci va recomand sa faceti neaparat Pasul 5 si nu sa va bazati doar pe vorbele partenerului.

 

Pasul 6

Verifica actionarii, poti intalni persoane cunoascute. Toate actele constitutive sau/si modificarile de actionariat sunt publicate in Monitorul oficial.

Adrese:  www.idrept.ro,  www.expert-monitor.ro,  www.monitorul-oficial.org

Pasul 7

In numai cateva minute poti verifica contra cost firma folosind un site specializat:

1) Risco

 • Rating Financiar 25 ron
 • Limite Plati la Termen 10 ron
 • CIP – Centrala Incidentelor de Plati 8 ron
 • RECOM – Registrul Comertului 8 ron
 • Datorii restante la Bugetul de Stat – ANAF 3 ron
 • Buletin Insolventa – Ministerul Justitiei 3 ron
 • Procese in Instanta – Ministerul Justitiei 3 ron

2) Vrajitorul.eu

 • Genereaza Fisa Firma – 5 credite
 • Cautare in Monitorul Oficial – 2 credite
 • Cautare in Arhiva de Garanatii Imobiliare – 2 credite
 • Cautare in Registrul Comertului – 1 credite
 • Cautare in Portalul Just – 1 credite
 • Cautare in Arhiva de Marci Inregistrate – 1 credite
 • Cautare in Buletinul Insolventei – 2 credite

3) Date firma

 

Spor la contracte si la evitat partenerii neseriosi!

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


View Comments (4)

4 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Cum sa fac?

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact