
Vrei sa iti infiintezi o firma fara sa apelezi la un avocat sau jurist? Urmeaza pasiii de mai jos si depune singur.
Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii SNC (societati in nume colectiv), in SCS (societati in comandita simpla) si SRL (societati cu raspundere limitata):
1. Cererea de inregistrare in 2 exemplare.Folositi cererea de aici.
2. Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei (original). Cum se rezerva numele unei firme gasiti aici.
3. Daca este cazul, acordul pentru utilizarea denumirii, prevazut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (original);
4. Dovada verificarii calitatii de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata sau dovada verificarii privind indeplinirea conditiei ca societatea cu raspundere limitata cu asociat unic sa nu fie asociat unic in alta societate cu raspundere limitata (original). Calitatea de asociat unic se va verifica pe loc, la Registrul Comertului. Model de declaratie ca puteti fi asociat unic intr-o singura societate gasiti aici. Foarte important este ca declaratia poate fi data si sub semnatura privata, fara stampila de notar sau avocat.
5. Actul constitutiv (original). Gasiti aici model de Act Constitutiv.
Actul Constitutiv trebuie sa contina clauzele prevazute de art. 7 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv precizarea domeniului si a activitatii principale. Toate activitatile inscrise in actul constitutiv vor fi codificate conform Nomenclatorului CAEN actualizat prin Ordinul nr. 337/2007 al Presedintelui Institutului National de Statistica, iar obiectul de activitate se va exprima prin clase CAEN de patru cifre pentru activitati. Actul constitutiv va avea forma autentica pentru SNC si SCS. In cazul SRL, forma autentica este obligatorie daca printre bunurile subscrise ca aport in natura la capitalul social se afla un teren; in celelalte cazuri fiind suficienta darea de data certa, acordata, in conditiile legii, de catre notarul public sau de catre serviciul de asistenta din cadrul ORC, atestarea de catre avocat in conditiile Legii nr. 51/1995, modificata, sau incheierea actului sub semnatura privata.
6. Documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, inregistrat la administratia financiara in circumscriptia careia se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social. Atentie la recomandarile de aici privind contractele de inchiriere, comodat, locatie etc. Documentele care atesta drepturile de folosinta asupra spatiilor cu destinatie de sediu social si/sau de sedii secundare pot fi: extras de carte funciara, in termen de valabilitate la depunere, dar nu mai vechi de 30 de zile, contract de vanzare-cumparare, contract de donatie in forma autentica, certificat de mostenitor, act notarial de iesire din indiviziune sau de delimitare a proprietatii, hotarare judecatoreasca definitiva privind proprietatea sau folosinta/uzufructul, hotararea judecatoreasca definitiva de iesire din indiviziune, proces verbal de receptie a constructiei, act de adjudecare a imobilului vandut in cadrul executarii silite, contract de schimb, contract de inchiriere (inregistrat la Administratia Finantelor Publice), contract de subinchiriere (inregistrat la Administratia Finantelor Publice), contract de concesiune, contract de leasing imobiliar (inregistrat la Administratia Finantelor Publice), contract de comodat (inregistrat la Administratia Finantelor Publice), contract de uz (inregistrat la Administratia Finantelor Publice), contract de uzufruct (inregistrat la Administratia Finantelor Publice), certificat de rol fiscal/rol agricol in termen de valabilitate sau orice alt act juridic care confera dreptul de folosinta, la alegerea solicitantului. Extrasul de carte funciara si certificatul de rol fiscal/rol agricol se depun in original, celelalte documente urmand a fi depuse in copie certificata de parte sau in copie legalizata.
7. Certificatul emis de administratia financiara competenta, care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta instrainarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit. Gasiti aici pasii pentru obtinerea certificatului si a adeverintei de sediu de la Administratia Financiara.
8. Declaratia pe propria raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social, in cazul in care, din certificatul emis potrivit pct. 7 rezulta ca sunt deja inregistrate la administratia financiara alte documente care atesta instrainarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil cu destinatie de sediu social.
9. Daca este cazul, avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip, original).
10.Dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociati la capitalul social (copii), respectiv depunerea la banca a capitalului social pentru constituirea unei firme. Pentru depunerea de capital social trebuie sa va alegeti o banca. La banca aveti nevoie de copii (si original spre confruntare) de pe urmatoarele documente: Act Constitutiv, Declaratia de asociat, Declaratia de administrator, cererea de la banca, procura (daca faceti pentru altcineva), copie de pe cartea de identitate, de pe adeverinta de sediu social si certificatul eliberat de Administratia Financiara pentru sediul social, contract de comodat, acte de proprietate, inchiriere, locatie etc (toate in copie), rezervarea de nume.
11. Actele privind proprietatea pentru aporturile in natura subscrise si varsate la constituire; in cazul in care printre acestea se afla si imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate.
12. Declaratiile date pe propria raspundere, dupa caz, de catre fondatori/ administratori/ cenzori sau persoane fizice reprezentante ale persoanei juridice numiti administrator sau cenzor, din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile legale pentru detinerea acestor calitati (original). Acestea pot fi facute in forma autentica de notarul public, in forma atestata de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995, modificata, sau cu darea de data certa prin serviciile de asistenta din cadrul ORC.
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS