Cum sa fac?

Derogare fiscala pentru firmele suspendate

Derogare fiscala pentru firmele suspendate
Laurentiu Ianculescu

derogare fiscalaDaca ai o firma si nu mai desfasori acttivitate pe ea si daca mai stii si ca nu vei desfasura mult timp activitate, aveti 2 solutii:

 

1. Sa o desfiintati (sa o dizolvati).

Dizolvarea este cea mai buna solutie pentru ca presupune costuri minime si scapati de durerile de cap cu depunerile fiscale periodice. Dureaza in jur de 2 luni, dar in afara taxelor de Registru si a bilantului de lichidare nu aveti costuri suplimentare. Plus ca scapati de povara contabilitatii si a depunerilor fiscale. Daca vreti sa o dizolvati gasiti aici pasii pe care trebuie sa-i urmati. Numai ca daca firma are probleme, nu veti reusi sa o dizolvati si atunci va trebui sa depuneti, pe zero, toate declaratiile – gasiti amanunte aici. Atunci puteti trece la varianta urmatoare, anume suspendarea, procedeu folosit si pentru situatia in care vreti sa mai pastrati firma o perioada de timp.

 


2. Sa o suspendati pe o perioada de maxim 3 ani.

 

Trebuie doar sa stiti ca suspendarea la Registru nu inseamna suspendare la Administratie. Daca vreti sa o suspendati, gasiti amanunte aici.

Si in cazul suspendarii aveti doua variante. Daca firma are datorii la stat, pe toata durata suspendarii sunteti obligati sa depuneti toate declaratiile fiscale, inclusiv bilantul, pe zero. Atentie, multi confunda declaratia de inactivitate cu bilantul pe zero. Deeclaratia de inactivitate poate fi depusa doar daca firma nu a avut niciodata activitate. Daca ea a avut activitate, va depune bilant pana la desfiintarea ei, chiar daca activitatea este zero.

Daca insa sunteti printre cei care si-au tinut datoriile catre stat sub control, trebuie sa stiti ca fiscul va ofera regimul derogatoriu pentru declaratiile fiscale. De fapt nu vi-l ofera fiscul ci voi aveti dreptul la el, dar trebuie sa-l solicitati. Asa ca, faceti un mic dosar in care puneti copia de pe hotararea de suspendare de la Registrul Comertului, puneti ultima balanta a firmei, puneti si o delegatie si afceti o cerere prin care solicitati regimul derogator. Cererea trebuie sa arate ca nu aveti salariati si ca nu aveti datorii de platit la stat. Un model de cerere gasiti aici.

Dupa ce depuneti la Administratia Financiara micul dosar, vi se va trimite raspuns scris de la Administratia Financiara. Tot ce aveti de facut este ca, pana primiti raspunsul scris, sa depuneti declaratiile corespunzatoare, altfel vor fi considerate nedepuse.

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (2)

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cum sa fac?
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Cum sa fac?

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact