Cum sa fac?

Operatiuni intracomunitare

Operatiuni intracomunitare
Laurentiu Ianculescu

operatiuni intracomunitareCa sa poti opera in Uniune, sa inchei afaceri cu o firma de acolo, trebuie sa te inregistrezi in Registrul operatorilor Intracomunitari. Daca nu apari acolo, ca si firma, orice operatiune intracomunitara este considerata ilegala. Nu e mare lucru sa o faci. Trebuie doar sa depui la Administratia Financiara de care apartile firma ta un dosar care sa cuprinda:

1. declaratia 095 completata in 2 exemplare. O puteti descarca de pe site-ul www.mfinante.ro. Alegeti ANAF, apoi asistenta contribuabili, apoi toate formularele, cu explicatii si de acolo mergeti pe 095;

2. cazier judiciar pentru asociatii si administratorii societatii;

3. copie de pe cartile de identitate ale asociatilor si administratorilor;

4. imputernicire pentru persoana care se ocupa de inscriere.


 

Abia dupa ce primesti certificatul care iti permite sa desfasori activitati intracomunitare poti face asta.

Important de stiut este ca, daca faci vreo achizitie sau livrare intracomunitara in timpul unei luni, in luna urmatoare, pana pe 25 ale lunii, trebuie sa depuneti declaratia intracomunitara, 390.

Tot bine de stiut este ca o factura externa se inregistreaza la cursul valutei care apare in factura, iar la sfarsit de luna se va face reevaluarea valutei.

Si cel mai important de stiut este ca amenzile pentru nedepunerea declaratiei 390 sau depunerea cu erori a declaratiei 390 sunt imense, atat de mari incat o firma mica greu le-ar putea plati. Daca insa ai depus declaratia 390 gresit si realizezi ca e gresita pana la data scadentei ei, respectiv 25 a lunii urmatoare efectuarii operatiunilor intracomunitare, poti corecta declaratia fara sa platesti vreo amenda.

De exemplu, sa presupunem ca ai facut niste operatii intracomunitare in luna august. Asta inseamna ca in luna septembrie, pana pe 25, trebuie sa depui declaratia 390. Sa zicem ca o depui pe 16 si pe 20 iti dai seama ca ai gresit un curs sau ai uitat ceva. Poti sa faci corectia pana pe data de 25 septembrie, fara sa platesti amenda. Daca o faci pe 26, deja e amenda. Iar daca 25 este intr-o zi de sambata sau duminica, o poti depune luni.

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (2)

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cum sa fac?
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Cum sa fac?

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact