Cum sa fac?

Registre fiscale obligatorii pentru firme

Registre fiscale obligatorii pentru firme
Laurentiu Ianculescu

Vorbim despre o firma normala, indiferent ca are sau nu activitate. Si nu vorbim despre registrele contabile obligatorii gen Registrul Jurnal, registrul inventar, cartea Mare etc.

Primul registru obligatoriu pe care o firma trebuie sa si-l achizitioneze contra cost de la Administratia Financiara este Registrul Unic de Control.

Nu va intrebati ce faceti cu el, pentru ca nu faceti absolut nimic. Stiu firme care au peste 10 – 15 ani vechime si in care nu apare nimic scris. E adevarat, e vorba de firme mici, cu mai mare sau mai mica activitate, dar pe unde corpurile de control nici macar nu au trecut. Si nu e vorba de nepasare din partea fiscului, ci de o intelepciune romaneasca: de unde nu e, ce sa mai iei? Daca ar veni controlul la o firma mica sau pe pierdere, cu siguranta ar gasi ceva nereguli, drept pentru care ar da niste amenzi. Iar asociatii, cum nu au bani, vor inchide firma si nu vor plati niciodata amenda respectiva. Asta inseamna ca statul va trebui sa radieze la un moment dat acele amenzi nerecuperabile. Si orice contabil stie ca o amenda este nedeductibila, iar in cazul statului va fi un venit nerealizat care, desi luat in evidenta, trebuie scos si trecut pe pierdere. Nu vorbim de pierderea statului, ca statul nu pierde niciodata. Statul isi acopera pierderile prin buget, prin taxe inventate si reinventate, sub un chip sau altul.

De exemplu, daca ai 1 sau mai multe puncte de lucru, pentru fiecare punct de lucru trebuie sa platesti pentru un Registru Unic de Control si sa-l tii la sediul firmei. Iar cei ce vin in control sunt obligati sa isi treaca acolo numele, functia etc. Daca nu trec, inseamna ca au venit doar la “vanatoare” si sunt la voi in firma neoficial. Doar ca nu te pui cu statul roman, lider in a pune piedici intreprinzatorilor mici si Big Brother pentru cei care au facut averi dand tunuri la diverse banci, preluand firme de stat. Ca o paranteza, nu ma pot abtine sa nu va povestesc o intamplare cu registru Unic de Control… Erau mai multi turisti la mare, suparati pe conditiile de cazare dintr-un hotel de pe plaiuri mioritice. Vociferau si cereau in miez de noapte sa vina patronul, sa vina seful, sa vina OPC-ul, sa vina oricine ca sa le rezolve problema. Dar in afara a 2 receptioneri nu exista nimeni in hotel. Ca sa ii mai linisteasca pe turisti, unul din receptioneri le-a spus ca el le poate da Registrul unic de Control al hotelului ca sa-si scrie acolo plangerile. Si le-a dat…


Revenind, orice firma care nu isi achizitioneaza Registrul Unic de Control atat pentru sediul social cat si pentru fiecare din sediile secundare (sau punctele de lucru), este pasibila de amenda.

Al doilea registru obligatoriu de achizitionat este Registrul de Evidenta Fiscala, obligatoriu pentru toate firmele care sunt platitoare de impozit pe profit. Achizitionarea lui se face tot de la Administratia Financiara de care apartine firma, iar registrul este cam de 3 ori mai scump ca primul. Actele necesare sunt aceleasi, doar ca in cerere se trece Registru de Evidenta Fiscala in loc de Registru Unic de Control.

Atentie, ambele registre au termen de procurare de 30 de zile. Administratiile mai inchid ochii la intarzieri pentru ca nici ele nu au mereu aceste registre in stoc, dar nu va bazati pe asta.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (7)

7 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cum sa fac?
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Cum sa fac?

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact