Declaratii

Cererea de rambursare a taxei pe valoarea adaugata achitata in alt stat membru al Uniunii Europene (formular 318) in anul 2014 se depune de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pana la data de 30 Septembrie 2015!

Cererea de rambursare a taxei pe valoarea adaugata achitata in alt stat membru al Uniunii Europene (formular 318) in anul 2014 se depune de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pana la data de 30 Septembrie 2015!
Specialist Contabilul.ro

Cererea de rambursare a taxei pe valoarea adaugata achitata in alt   stat membru al Uniunii Europene (formular 318) in anul 2014 se depune de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pana la data de 30 Septembrie 2015!

 

Pentru a obtine o rambursare a TVA in statul membru de rambursare, persoana impozabila stabilita in Romania adreseaza o cerere de rambursare pe cale electronica statului membru respectiv pe care o inainteaza organului fiscal competent din Romania – Formularul 318 – Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal, aprobat prin OPANAF 59/2014.

Cererea se transmite prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de organul fiscal cel tarziu pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare.

Pentru rambursarea TVA achitata pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii in alt stat membru in anul 2014 cererea se depune pana la data de 30 septembrie 2015.

In cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.

In cazul in care cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.

Assadar, pentru a depune o cerere de rambursare a TVA platita in unul din statele membre UE, valoarea TVA trebuie sa fie minim 50 de euro.

Persoanele impozabile stabilite in Romania care efectueaza importuri si achizitii de bunuri/servicii in alt stat membru pot solicita rambursarea TVA pe baza unei cereri de rambursare (formularul 318) pentru urmatoarele categorii de bunuri si servicii achizitionate din statele membre UE:

 1. combustibil;
 2. inchiriere de mijloace de transport;
 3. cheltuieli legate de mijloace de transport (altele decat bunurile si serviciile prevazute la codurile 1 si 2);
 4. taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor;
 5. cheltuieli de deplasare, de exemplu, cu taxiul sau cu mijloacele de transport public;
 6. cazare;
 7. servicii de catering si restaurant;
 8. acces la targuri si expozitii;
 9. cheltuieli pentru produse de lux, activitati de divertisment si spectacole;
 10. altele. In cazul in care se utilizeaza codul 10, se specifica natura bunurilor livrate si a serviciilor prestate.

 


Pentru a fi eligibila pentru rambursare in statul membru de rambursare, persoana impozabila stabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in Romania. In cazul in care persoana impozabila efectueaza in Romania atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabila care corespunde operatiunilor cu drept de deducere.

Din punct de vedere contabil, pentru suma TVA achitata din facturi sau din orice alte documente care tin loc de factura emise de parteneri stabiliti pe teritoriul Comunitatii Europene, o persoana impozabila din Romania are de ales una din urmatoarele doua posibilitati:

 1. Sa inregistreze valoarea TVA din documente, distinct pe seama contului 461” Debitori diversi” sau 473 “Sume in curs de clarificare” si sa solicite restituirea acesteia de la autoritatea fiscala din statul membru pe teritoriul caruia a avut loc achizitia.

Din punct de vedere contabil, societatea va inregistra TVA aferenta achizitiilor din UE in contul 461” Debitori diversi” sau 473 “Sume in curs de clarificare”, urmand ca, la restituirea banilor sa se efectueze inregistrarea contabila:

5124 = 461 /473.

 1. Sa inregistreze valoarea TVA achitata in contul de cheltuieli (6022 „Cheltuieli privind combustibilul” de exemplu).

Suma TVA astfel inregistrata este considerata cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor art. 21 din Codul fiscal si a pct. 23 lit. g) din normele de aplicare ale art. 21: „g) cheltuielile cu TVA platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile.”;

Suma TVA inscrisa in facturile furnizorilor sau prestatorilor stabiliti in state membre nu poate fi dedusa pe baza decont TVA cod 300 deoarece operatiunile respective nu sunt impozabile pe teritoriul Romaniei.De asemenea, facturile din strainatate (UE), nu se declara in declaratia recapitulativa cod 390.

Un Ghid privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii Europene il puteti descarca gratuit de pe site-ul ANAF, de la adresa de web:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/Decl318/ghid_318.pdf

Daniela Hristu

Consultant fiscal

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact