Declaratii

Cum faci rost de bani în perioada de șomaj

Cum faci rost de bani în perioada de șomaj
Laurentiu Ianculescu

I se poate întâmpla oricui și nu din vina sa. Firma în care lucrezi dă faliment sau face disponibilizări conform unui plan de reorganizare, iar tu te trezești fără o sursă sigură de venit. Deși este o perioadă cu adevărat grea, șomajul nu este o tragedie. Trebuie doar să fii un pic mai chibzuit, să găsești surse suplimentare de venit și să îți cauți un nou loc de muncă. Sau poate să-ți deschizi o afacere. Pe deasupra, deși pare greu de crezut, poți obține chiar și un credit. Cele mai bune oferte le găsești pe  www.credit247.ro.

Prima mișcare pe care trebuie să o faci, fără întârziere, este să ceri ajutor de șomaj. Nu e mult, însă îți poate acoperi nevoile de bază și te poate ține pe linia de plutire. Trebuie să nu fi fost dat afară de la serviciu din vina ta și să fi cotizat la fondul de șomaj cel puțin 12 luni din ultimii doi ani. Actele necesare se găsesc pe site-ul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă iar obligațiile tale, pentru a primi banii, sunt să te prezinți lunar la AJOFM pentru a-ți căuta de muncă sau să dovetești că ți-ai căutat de muncă. O altă opțiune este să participi la cursuri de recalificare.

Tot acum este momentul să renunți la cheltuieli ne-esențiale. Dacă plătești o asigurare medicală privată, este momentul să te bazezi doar pe cea de la stat. Dacă ai mașină, păstrează combustibilul doar pentru deplasările la interviuri de angajare.

Dacă ai credite pe care trebuie să le plătești, poți solicita de la bancă o reeșalonare a datoriilor sau o perioadă de grație. Cele mai multe dintre bănci acceptă aceste cereri dacă clientul se dovedește a fi de bună – credință. O perioadă de grație de o lună sau două te vor ajuta enorm. La fel și o reeșalonare a ratelor, putând plăti o sumă mai mică de bani pe lună, dar prelungind durata contractului de creditare.


Încearcă să nu-ți lichidezi banii din fondurile de investiții. Fie că vorbim de plasamente la bănci sau de acțiuni la bursă, fie că vorbim de o pensie privată (așa – numitul Pilon III), retragerea acestor bani nu este întotdeauna o soluție optimă. Acțiunile de la bursă se pot vinde pe foarte puțini bani dacă trendul este descendent, iar banii din fondul de pensie privată, dacă sunt retrași înaintea împlinirii vârstei de 55 de ani, sunt impozabili de către stat iar banca poate cere un comision consistent de retragere.

Pune bani deoparte pentru a-ți căuta un loc de muncă. Investește într-o cravată nouă și în bani de metrou / autobuz / taxi / combustibil. Dacă nu poți singur, roagă pe cineva cu experiență să-ți scrie CV-ul și scrisorile de intenție. Du-ți costumul la curățătorie. Mergi la frizer. Nu te limita doar la firmele de recrutare sau la anunțurile de pe site-urile de joburi, ci trimite-ți CV-ul și scrisoarea de intenție către departamentele de resurse umane ale firmelor care sunt în raza ta de acțiune.

În final, poate că nu ar fi rău să te gândești să îți deschizi propria afacere. Dacă ai economii poți merge cu planul de afaceri la o bancă sau la un IFN pentru a obține bani pentru propriul tău viitor. Urmărește un site cu recenzii credit pentru a ști cât te îndatorezi. Și, cel mai important, pornește-ți afacerea cu încredere!

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact