Declaratii

De ce e, in general, contabilul fraier?!

De ce e, in general, contabilul fraier?!
Laurentiu Ianculescu

contabilulCu riscul de a fi blamat de unii dintre cititori, imi mentin declaratia din titlu. Si nu ma refer la nivel de inteligenta ci la nivel comportamental. Pentru ca, din pacate, contabilul profesionist din ziua de azi trebuie sa reinvete sa aibe o atitudine de profesionist si nu o atitudine umila, ca si cum oricine se poate debarasa de serviciile lui.

Cum s-a ajuns la atitudinea asta? Tot din vina contabililor care au permis tuturor celorlalte categorii profesionale sa-l umleasca ori de cate ori au avut ocazia. Ba mai mult, cei mai multi dintre contabili de jignesc intre ei, fara sa-si dea seama ca in felul acesta coboara profesia de contabil cat mai jos. Cum se intampla asta??? Intrebati-va cu totii, dar cinstit, daca nu au existat situatii in care, preluand o firma de la un alt contabil, nu ati criticat ce a facut contabilul respectiv. Si ati facut asta ca sa aratati cat de buni sunteti voi si ce alegere potrivita a facut clientul prin faptul ca a renuntat la contabilul vechi si v-a ales pe voi. Din pacate insa, toate aceste critici au coborat functia de contabil: daca noi nu ne sprijinim intre noi, atunci cine sa o faca?!

Cum puteti face ca nivelul sa creasca din nou?

In primul rand nu mai criticati alti contabili. Nu e treaba voastra daca respectivul e bun sau mai putin bun. Treaba voastra e sa va faceti munca cu profesionalism, nu sa o criticati pe a altora.

In al dilea rand, nu mai faceti munca patriotica pentru client. Clientul are dreptul sa beneficieze de cea mai buna prestatie din partea voastra, dar in acelasi timp trebuie sa inteleaga ca nu suntem sclavi pe plantatie si ca el trebuie sa plateasca pentru munca noastra.


Pe mine ma apuca nervii ori de cate ori aud o chestier de genul: asta e treaba contabilului si care, in realitate, nu are legatura cu munca de contabilitate. Administratorii de firme au senzatia ca munca lor este, de fapt, munca pe care trebuie sa o faca contabilul. Ai de facut o mentiune la Registrul Comertului? E treaba contabilului. Ai de depus o modificare de sediu la ANAF? E treaba contabilului. Ai de depus un dosar la CASMB? E clar, treaba contabilului este!

Si nu e vina administratorilor de firma ci e vina contabililor care, incercand sa arate ca sunt polivalenti, s-au lasat incarcati si cu parti din administratie, de regula fara a fi recompensati.

Doamnelor, domnilor, nu va jenati sa cereti bani pentru munca voastra. Prestati-o, dar pe bani! Daca nu le convine, sa-si depuna singuri documentele respective (cu exceptia ca nu sunt trecute in mod special in contractul de prestari servicii). Mai mult, nu va temeti sa renuntati la un client daca nu va intelegeti cu el sau daca va pune activitatea in pericol. Cu siguranta veti gasi altul. Poate nu peste noapte, dar nu merita sa lucrezi cu un client care nu sties a te aprecieze si care profita de solicitudinea ta.

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (2)

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact