Declaratii

Fiscul pandeste PFA-urile

Fiscul pandeste PFA-urile
Laurentiu Ianculescu

PFAAnul 2016 va fi unul fiscal sau nu va fi deloc – ca sa parafrazez un citat din alte vremuri. Asta inseamna ca oricine este la putere sau in opozitie, are nevoie de populism, pentru ca 2016 va fi un an electoral. Ca urmare, este previzibil ca guvernantii sa fie putin mai maleabili in aplicarea legilor fiscale si mai ales in penalizarea contribuabililor. Pentru ca toata lumea are nevoie de voturi.

Dupa alegeri insa, va urma tavalugul – oricine va iesi pentru urmatorii 4 ani va face tot posibilul sa mareasca valoarea impozitelor colectate. Cel mai probabil vor fi verificate persoanele fizice, unde, cu siguranta au fost declarate cheltuieli care nu aveau nici o legatura cu activitatea desfasurata. De ce s-a intamplat asta? Pentru ca romanul are inca mentalitate de balcanic: da-i statului cat mai putin din ce ajunge la tine.

Asa ca, atunci cand a trebuit sa-si autorizeze activitatea, romanul s-a intrebat: ce sa fiu, PFA sau firma?! Si tot el si-a raspuns, pe principii doar de el cunoscute si luate de prin Google, ca PFA-ul e cea mai buna forma de manifestare. Pentru ca PFA-ul nu plateste contabil. Si pentru cateva sute de lei, contribuabilul roman a deschis Cutia Pandorei fiscale.

Asta pentru ca majoritatea PFA-urilor nu a inteles ca, atata vreme cat nu au un contract de munca inregistrat pe numele lor, vor plati impozite salariale din greu. Acum se apropie vremea sa plateasca acele impozite salariale. Iar pentru Fisc, PFA-urile vor fi mine de aur, intrucat patrimoniul PFA-ului se identifica cu patrimoniul persoanei fizice. Deci daca vor fi niste bani de recuperat, Fiscul are ce sa confiste.


La ce se vor uita cand vor veni sa verifice PFA-urile:

In primul rand, la deductibilitatea documentelor – daca facturile de la furnizori sunt justificate sau nu. Multi isi pun pe PFA tot felul de cheltuieli, fara sa se gandeasca prea mult. Daca un prieten de familie isi renoveaza casa, PFA-ul il roaga sa ia facturi pe numele sau (asta se intampla si la firme). Acum, Fiscul va verifica daca acele materiale au fost consumate la sediul declarat al PFA-ului. Daca ai cumparat 3 usi de la o anumita firma si la control tu ai, in casa, usi vechi, de alta natura, usile sunt scoase… Daca ai bagat facturi de faianta si in casa ai gresie, se scoate cheltuiala. Daca ai facturi de mobilier si mobilierul lipseste, ghiciti ce se va intampla. Daca ai o deplasare justificata printr-o factura si pe ea sunt trecute 2 persoane, se va scoate cheltuiala cu una dintre persoane. Daca deplasarea este la Paris si tu nu ai nici un contract cu Franta, atunci se va scoate de tot deplasarea. Daca ai facturi in copie, in loc de original, vor fi de asemenea scoase. Si toate acele cheltuieli scoase vor mari venitul, retroactiv. Iar acel venit genereaza nu doar rectificative pe 112, ci si costuri suplimentare de BS, BASFS si penalitati si dobanzi de intarziere. Iar ca totul sa fie si mai usor, fiind vorba de niste costuri salariale vechi, se va forma instant titlul executoriu si va avea loc executarea propriu – zisa.

Apoi, mai e surpriza pe care Fiscul o foloseste in ultima vreme: scoaterea cheltuielilor cu amortizarea pentru lunile in care nu au existat venituri. Deci alte venituri suplimentare care vor genera si ele BS-uri si BASFS-uri.

Imi este mila de ceea ce se va intampla cu PFA-urile. Deocamdata au fost lasate mai la urma pentru simplul motiv ca sunt mai usor de executat…

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (4)

4 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact