Declaratii

Formularele 392A si 392B – termen de depunere 25 februarie 2016

Formularele 392A si 392B – termen de depunere 25 februarie 2016
Specialist Contabilul.ro

Declaratii fiscalePrin Hotararea nr. 1/2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016, au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care sunt reglementate si conditiile in care se depun declaratiile informative privind operatiunile din sfera TVA, desfasurate in anul precedent (392A, 392B si 393), informatii pe baza carora se stabileste contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

Contribuabilii au termen pana pe data de 25 februarie 2016 pentru a depune la ANAF declaratiile 392A si 392B pentru livrari de bunuri, prestari de servicii si achizitii efectuate in anul 2015. Pana la aceasta data fiscul nu a modificat /actualizat formularele declaratiilor informative 392 A si B, care au termen de depunere 25 februarie 2016. Suntem convinsi ca pe ultima suta se vor modifica si aceste formulare.

Cei care nu isi indeplinesc aceasta obligatie risca amenzi ce pot fi cuprinse intre 2000 – 3500 lei, aici fiind cazul de persoane juridice care nu sunt contribuabili mari si mijlocii, precum si cazul persoane fizice (PFA, intreprinderi individuale, liberprofesionisti sau alte entitati), conform art.336 alin. 1 lit h si art.336 alin.2 lit c din Codul de procedura fiscal.

Ce categorii de contribubili depun aceste declaratii:

Conform legislatiei in vigoare la acest moment, Declaratia 392A se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA la data de 31 decembrie a anului 2015 si care au realizat efectiv la acea data o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei. Contribuabilii care nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii, nu depun formularul 392A.

In ceea ce priveste formularul 392B, acesta se completeaza de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA la data de 31 decembrie2015 si care au realizat la data de 31 decembrie 2015 o cifra de afaceri, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, inferioara sumei de 220.000 lei. De asemenea, nu trebuie sa depuna declaratia 392B, persoanele impozabile care in anul de referinta nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in interiorul tarii si/sau achizitii efectuate din tara.

Cum se completeaza:

Formularul 392A trebuie completat cu datele de identificare a persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

In sectiunea „Cifra de afaceri” se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.


In sectiunea „Livrari de bunuri si prestari de servicii catre” se raporteaza:

  • suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta, catre persoane inregistrate in scopuri de TVA;

  • suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii si datele privind TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si valoarea TVA inscrise in „Jurnalul pentru vanzari”.

Declaratia 392B trebuie completata, de asemenea, cu datele de identificare a persoanei impozabile neinregistrate in scopuri de TVA.I

n sectiunea „Cifra de afaceri” se trece cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.

In sectiunea „Livrari de bunuri si prestari de servicii catre” se inscrie baza de impozitare pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre:

  • persoane inregistrate in scopuri de TVA,

  • persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in „Jurnalul pentru vanzari”.

In ceea ce priveste sectiunea „Achizitii de la”, aceasta se completeaza cu:

  • baza de impozitare pentru achizitii si TVA aferenta de la persoane inregistrate in scopuri de TVA;

  • baza de impozitare pentru achizitii de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA. In acest caz coloana TVA nu se completeaza.

Datele privind valoarea achizitiilor de bunuri si servicii si TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si TVA inscrisa in „Jurnalul pentru cumparari”.

 Autor  Irina Coma – Consultant fiscal, expert contabil si auditor 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact