Declaratii

Important pentru persoanele fizice

Important pentru persoanele fizice
Laurentiu Ianculescu

declaratii fiscaleIn luna mai 2014 se depun cateva declaratii fiscale anuale foarte importante pentru contribuabilii personae fizice.

Termenul de depunere este 26 mai 2014 (25 mai este duminica).

Aveti mai jos declaratiile:

 

Obligatia

Depunerea declaratiilor privind veniturile realizate din Romania sau din strainatate, dupa caz, pentru fiecare categorie si sursa de venit pentru anul trecut

Cine depune Formularul 200

Persoane fizice care au realizat, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor (fara arendare), venituri din activitati agricole, castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, operatiuni de vanzare -cumparare de valuta la termen, pe baza de contract.

Cine depune Formularul 201

Contribuabilii care au realizat venituri din strainatate: profesii libere, activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, premii si jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investitii, pensii, precum si alte venituri aflate in strainatate. Declaratia se depune si de catre persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau lit. c), timp de 3 ani consecutivi.

 

Obligatia

Depunerea Formularului 230 – Cererii privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Cine depune

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, in urmatoarele situatii:

– au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr. 376/2004 si solicita restituirea acestora;

– opteaza pentru virarea unei sume reprez. pana la 2% din imp. anual pt. sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult,  precum si  contribuabilii care solicita deducerea din ven. impozabile din salarii, obt. la functia de baza, a chelt. efectuate pt. economisire in sistem colectiv pt. domeniul locativ, potrivit legii, in limita unei sume max. egale cu 300 lei pe an. C.F.art.57 alin. (4); OPANAF 52/12.


 

Obligatia

Depunerea Formularului 220 –  Declaratia privind venitul estimat / norma de venit pentru anul in curs.

Cine depune

Contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior. C.F. art. 81 alin. (3); OPANAF 184/2013.

 

Obligatia

Depunerea Formularului 221 – Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit  pentru anul in curs.

Cine depune

Contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole, conform C.F. art. 71. C.F.art.74 alin.(2). OPANAF 641/2013.

 

Obligatia

Depunerea Formularului 223 – Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitatile supuse regimului transparentei fiscale pentru anul in curs.

Cine depune

-Se depune de catre asociatul desemnat prin contractul de asociere si se completeaza  in cazul asociatiilor fara personalitate juridica, constituite intre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente – comerciale si profesii libere, inclusiv din activitatile adiacente, venituri din activitatile agricole pentru care venitul net anual se determina in sistem real pe baza contabilitatii in partida simpla, precum si venituri din silvicultura si piscicultura.

-Declaratia se depune si in cazul persoanelor fizice care obtin venituri dintr-o activitate desfasurata intr-o forma de organizare cu personalitate juridica (SPRL) constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale. C.F.art.81 alin.(3); OPANAF 184/2013.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact