Declaratii

Impozit pe venit versus impozit pe profit

Impozit pe venit versus impozit pe profit
Laurentiu Ianculescu

Nu vorbim despre diferente de volum de munca sau de bani ci despre diferentele de baza, necesare pentru a intelege de ce fiecare este tratata diferit din punct de vedere fiscal.

  • 3% impozit pe venit

  • 1. Sa presupunem ca o firma a fost declarata la Registrul Comertului ca fiind platitoare de impozit pe profit si una a fost declarata ca platitoare de impozit pe venit.

Impozitul pe profit depune declaratia 100, avand completata rubrica de impozit pe profit.

Impozitul pe venit depune declaratia 100 avand completata rubrica de impozit pe venit.

Daca sunteti platitor de impozit pe venit si completati rubrica de impozit pe venit din declaratia 100, chiar daca pe declaratie aveti viza administratiei financiare, declaratia se considera nedepusa.


La firmele platitoare de impozit pe venit, lucrurile sunt extrem de simple: se platesc 3% din toate veniturile voastre.

16% impozit pe profit

  • 2. Ca platitor de impozit pe profit platiti trimestrial 16% din diferenta obtinuta intre venituri si cheltuielile deductibile. Nu intram in detalii privind calculul impozitului pe profit aferent fiecarui trimestru si in care impozitul platit in trimestrul anterior devine cheltuiala nedeductibila. Ca modalitate de principiu, trebuie sa stiti ca exista cheltuieli deductibile si cheltuieli nedeductibile. La calculul impozitului pe profit, din venituri se scad doar cheltuielile deductibile. La diferenta se aplica 16% si se platesc catre stat. Vom reveni intr-un alt material cu formula de calcul a impozitului pe profit.
  • 3. O alta diferenta consta in obligativitatea de a avea un salariat minim in cazul firmelor platitoare de impozit pe venit, in timp ce firmele platitoare de impozit pe profit nu sunt obligate sa aibe salariat. Acest lucru este o aberatie, pentru ca daca ai profit, inseamna ca desfasori activitate, iar daca desfasori activitate, inseamna ca cineva o face. Unii ar putea spune ca desfasoara activitatea administratorul societatii, dar in acest caz el ar trebui sa aibe incheiat un contract de administrare.

Revenind, daca o firma platitoare de impozit pe venit are chiar si o singura zi fara salariat sau cu salariatul (salariatii) in concediu fara plata (e diferit de concediu de odihna), conform Codului Fiscal nu mai este indeplinita una din conditiile de a fi microintreprindere si firma respectiva devine platitoare de impozit pe profit.

Inregistrarea se va face prin intermediul declaratiei 010 depusa in termen de 10 zile de la modificarea vectorului fiscal.

  • 4. Firmele platitoare de impozit pe venit nu depun declaratia anuala 101 de impozit pe profit.

La data de 10.08.2013, nu se mai poate face optiunea la Registrul Comertului: toate firmele sunt microintreprinderi pana la cifra de afaceri de 65.000 eur.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (3)

3 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact