Declaratii

Noul model pentru declaratia 096

Noul model pentru declaratia 096
Costin Pietraru

Pe websiteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la adresa www.anaf.ro, categoria Legislaţie/Transparenţă decizională, au fost publicate: Proiectul de Ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea modelului formularului 096 „Declaraţie de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA”, în condiţiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal în cazul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, precum şi al Deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în condiţiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, anexele şi referatul de aprobare.

Prin dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal au fost aduse modificări dispoziţiilor art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, cu intrare în vigoare începând cu 1 ianuarie 2012.
Potrivit noilor prevederi, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire de 35.000 euro prevăzut la art. 152 din Codul Fiscal, respectiv plafonul de 119.000 lei, calculat în lei la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României la data aderării, pot solicita organelor fiscale scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, între 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă.

Precizăm că, anterior acestor modificări, astfel de persoane impozabile puteau solicita anularea înregistrării în scopuri de TVA până la 20 ianuarie a anului următor, având la dispoziţie formularul 096 data de „Declaraţie de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul Fiscal”, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 13/2011.

Având în vedere modificările legislative aduse începând cu 1 ianuarie 2012, este necesară aprobarea unui nou formular de declaraţie prin care persoanele impozabile care respectă condiţiile impuse prin art. 152 alin. (7) să poată solicita anularea înregistrării în scopuri de TVA, în orice lună calendaristică, în perioada 1-10 a lunii. Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.

Sursa: Finante Valcea

Costin Pietraru Costin Pietraru (1388 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact