
Luna martie este luna in care persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente trebuie sa isi plateasca datoriile la bugetul de stat /bugetul asigurari sociale reprezentand plati anticipate aferente trimestrului I 2016.
Astfel, pana la data de 25 martie persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente (PFA, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liberprofesionisti, drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura, piscicultura, etc.), trebuie sa plateasca:
-
Impozitul pe venit anticipat aferent trimestrului I din 2016. Suma de plata se comunica de catre organul fiscal prin Decizia de impunere privind plati anticipate, emisa in baza Declaratiei 220 sau a Declaratiei 200 privind impozitul pe venit final. Impozitul pe venit este de 16% aplicat la venitul net impozabil determinat in sistem real sau la norma de venit
-
Contribuția de asigurari sociale de sanatate (CASS) aferenta trimestrului I. Contribuție la sanatate este comunicata de fisc tot prin Decizia de impunere privind platile anticipate emisa in baza declaratiei de venit estimate 220 sau a formularului 200 privind venitul realizat si este de 5,5%, dar baza de calcul difera in funcție de modul de impunere a PFA: in sistem real sau pe baza normei de venit.
-
Contributia de asigurari sociale (CAS) aferenta trimestrului I. CAS este obligatoriu a se plati de anul acestea de catre toate persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, cu exceptia celor care sunt asigurate in sisteme propri de asigurari sociale sau care sunt pensionari. Toate aceste persoane care nu sunt exceptate au avut obligatia sa depuna Declaratia 600 la organul fiscal pana la 31 ianuarie 2016.
Contributia de asigurari sociale pe care persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente o datoreaza la sistemul de pensii este de 10,5% sau de 26,3%, conform optiunii si se aplica asupra venitului net obtinut, dar dar nu mai mult decat echivalentul a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Nu se datoreaza aceasta contributie de catre persoanele fizice al caror venit net este mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
PFA care a optat pentru plata unei cote de 10,5% va avea de achitat plati anticipate in valoare de cel putin 98 de lei/luna (35% x 2.681 lei x 10,5%) si 1.176 de lei intr-un an. Asta inseamna ca la data de 25 martie va trebui sa achite suma de 294 de lei/trimestru.
Daca PFA a optat pentru cota integrala de 26,3% aceasta va plati la pensie minimum 246,78 lei/luna (35% x 2.681 lei x 26,3%), adica 2.964 lei/an si 988 lei/trimestru – la data de 25 martie.
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS