Declaratii

Taxe si impozite neplatite?! Vedeti ce se intampla!

Taxe si impozite neplatite?! Vedeti ce se intampla!
Ionut Bratanov

taxe si impozite neplatiteImpozite neplatite? Urmeaza conflictul cu Statul.

In momentul in care un contribuabil nu isi achita obligatiile fiscale, acesta va avea de achitat majorari de intarziere, dobanzi si penalitati. In aceasta situatie puteti ajunge nu numai din rea vointa, dar si din conjunctura economica actuala, falimentarea unui agent economic din lant, astfel provocand pagube si altor companii, si inclusiv restantelor din partea statului.

Care sunt cotele?

Pentru dobanzi cota practicata in momentul acesta este de 0.04 % pe zi de interziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta pana la stingerea sumei datorate inclusiv. Adica daca aveati de plata la data de 25.09.2013 suma de 1.000 ron reprezentand TVA , si aveti intariere la plata 10 de zile , atunci dobanda de plata va fi de 4 ron.

Pentru penalitati, ce reprezinta sanctiunea pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta, si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii datoriei. Cota aplicata este de 0.02 % pe zi de intarziere.

Care sunt actiunile intrprinse de institutiile statului?

Daca o companie depaseste termenul de plata la obligatiile fiscale, aceasta este in primul rand instiintata prin diferite metode: posta, electronic, sau telefonic.

Una din cele mai utilizate metode este de a pune poprire pe conturile curente ale companiei, si chiar tragerea sumei de bani din cont, daca aceasta exista.

Pana la trecerea la executarea silita a companie mai dureaza ceva, pentru a trece toate elementele birocratice, astfel poate executa atat bunurile mobile cat si imobile ale companiei, daca aceasta exista.


De multe ori, se poate inregistra compania cu cazier fiscal, pentru neplata obligatiilor fiscale, lucru ce poate incurca unele companii care participa la licitatii ale statului.

Dupa o anumita perioada, si in functie de suma restanta, si de posibilitatea institutie statului, aceasta se poate indrepta si catre actionarii sau asociatii acesteia, astfel executandu-i, dar acest lucru se intampla destul de greu, din cauza faptului ca barierele birocratice sunt destul de multe. Pana sa se ajunga la exacutare silita a asociatului, sfatul meu este sa se achite cat de putin din restanta constituita, astfel procedura de executare se reia, ajutandu-va sa castigati timp si sa va redresati din punct de vedere financiar. Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
View Comments (2)

2 Comments

 1. Maria

  noiembrie 6, 2013 at 11:12 am

  Buna ziua,
  Am un pfa (profilul de activitate este intermedierea de asigurari)din decembrie 2011, am platit taxele pt 2011 dar pentru 2012 nu am platit nimic deoarece am incetat activitatea. Dupa plata in totalitate a impozitului datorat, mai trebuie sa mai platesc ceva? Care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a inchide acest pfa si daca este bine sa o fac cat mai repede adica pana la sfarsitul anului. Am inteles ca daca inchid acum pfa-ul, anul viitor trebuie sa merg sa mai depun niste declaratii. Daca-l inchid in 2014, trebuie sa merg in 2015 sa depun acele declaratii?
  Va multumesc anticipat!

 2. Iulia

  martie 3, 2016 at 3:54 pm

  Neplata tva-ului si contributiilor lunare sunt sanctionate si penal?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Ionut Bratanov

Contabil Independent

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact