Diverse

Achizitii intracomunitare daca nu esti in ROI

Achizitii intracomunitare daca nu esti in ROI
Ionut Bratanov

achizitii intracomunitareCum fac achizitia intracomunitara?

Pentru a face o achizitie intracomunitara, trebuie sa indepliniti doua conditii importante pentru o companie romaneasca, si anume:

  • -sa fiti platitor de TVA
  • -sa fiti inregistrat in baza de date comunitara si anume in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Multe companii insa nu indeplinesc niciuna din aceste conditii si vor sa faca o achizitie din UE . Daca procedura e mult prea complicata si dezavantajoasa business-ului, atunci nu este neaparat nevoie sa faceti achizitia de bunuri sau servicii avand cele doua conditii indeplinite.

Posibile solutii

Daca faceti o achizitie singulara, si furnizorul va cere neaparat un Cod de Inregistrare Fiscala valabil in si inregistrat in ROI, atunci o solutie ar fi sa faceti achizitia cu TVA-ul din tara respectiva, adica ca o persoana fizica, astfel respectivul furnizor o sa achite TVA-ul in tara lui, si factura de achizitie o sa contina TVA platita in tara de origine al bunului sau serviciului. Pretul cu TVA de pe facutra de achizitie nu va fi dedus in Romania, astfel va intra in pretul de cost al respectivului bun sau serviciu.


Daca compania nu este platitoare de TVA pentru are activitatea scutita de plata a TVA-ului, atunci ea poate cere un cod fiscal separat numai pentru achizitii si vnazari inracomunitare. Acest cod de TVA este ulterior inregistrat in ROI, rumand a fi utilizat pentru achizitii si livrari de bunuri sau servicii intracomunitare. Dezavantajul cel mai mare in acest caz este ca cumparatorul trebuie sa achite TVA la achizitia de bunuri sau servicii in Romania, adica dupa achizitie, trebuie sa azhitati 24% din valoare, si sa declarati aceasta achizitie cu declaratia 301 de TVA speciala. Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


View Comments (1)

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Ionut Bratanov

Contabil Independent

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact