Diverse

Achizitiile intracomunitare pentru un neplatitor de TVA

Achizitiile intracomunitare pentru un neplatitor de TVA
Ionut Bratanov

BCE

Neplatitor de TVA:

Neplatitorii de TVA sunt agentii economici care nu sunt inscrisi in baza de date de TVA, conform vectorului fiscal, fie ca nu au depasit plafonul, fie ca nu au solicitat, fie ca au o activitate scutita de TVA. La activitati scutite de TVA sunt in special activitatiile financiare (intermedieri sau cele bancare), dar si cele de sanatate, de asigurari si altele.

In aceste cazuri respectiva societate nu are emis un certificat fiscal de la ANAF(care are marimea unei pagini A5 de culoare albasrta), astfel contribuabilul nu poate deduce TVA-ul si nici nu factureaza cu TVA.

 

La achizitii intracomunitare de bunuri/servicii:

Aceste firme in cazul achizitiei de bunuri sau servicii din spatiul economic european pot face urmatoarele:

a)sa se inregistreze ca platitor de TVA

b)sa se inregistreze in Registrul Operatorilor Intracomunitari

c)sa se verifice ca sunt un baza de date europeana VIES: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html

d)sa prezinte furnizorului din UE codul fiscal in formatul : RO 123456

 

Daca va aflati in cazul in care activitatea este scutita de plata TVA-ului, astfel nu va puteti inregistra ca platitor de TVA si nici in VIES, atunci, veti urma pasii:

a)se cere cod de TVA separat, printr-o cerere speciala


b)se primeste de la ANAF cod special de inregistrare in scopuri de TVA

c)se inscrie respectibul cod in Registrul Operatorilor Intracomunitari

d)se comunica codul de TVA special furnizorului din UE

e)se primeste factura fara TVA

f)se declara in declaratia 301 speciala si 390 factura cu respectiva achizitie

g)se face plata CASH la trezorerie in contul de TVA de plata, cu codul de TVA al platitorului respectivul cod de TVA special. Suma de plata este 24% din valoarea facturii de achizitie.

Atentie: daca faceti plata prin transfer bancar, platitorul o sa fie bun, insa codul de identificare o sa fie cel principal, si nu cel de TVA special, astfel nu o sa se aloce respectiva plata.

 

Daca nu va puteti inregistra ca platitor de TVA, si nu ati depasit plafonul de achizitii de 10.000 euro/an, atunci solicitati furnizorul de bunuri/servicii din tara UE sa faca factura cu TVA, adica sa platiti TVA-ul din tara respectiva, fara sa va deduceti respectiva TVA. Pentru detalii nu ezitati sa lasati un comentariu mai jos sau sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
View Comments (4)

4 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact