Diverse

Administratorul unei societati NU este obligat sa aiba contract de munca

Administratorul unei societati NU este obligat sa aiba contract de munca
Laurentiu Ianculescu

Asta a decis Curtea de Apel Oradea care a anulat un proces verbal prin care ITM-ul sanctiona prezenta administratorului unei societati comerciale la locul unde se desfasura activitatea firmei, considerand ca acesta ar fi trebuit sa fie incadrat ca si salariat. Cu alte cuvinte, ITM-ul a declarat ca munca unui asociat unic care era si administrator de SRL este munca la negru in cadrul SRL-ului.

Magistratii insa NU au fost de accord si au venit cu explicatii din Legea 31 / 1990 (Legea societatilor comerciale).

Astfel, potrivit art. 196 indice 1 alin. 3 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, actualizata „asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este… „. Cuvantul POATE  fost interpretat ca si posibilitate facultativa si nu ca o obligatie a asociatului unic, din interpretarea textului legal rezultand ca incheierea contractului de munca este o facultate si nu o obligatie.

In plus, potrivit art. 70.(1) din Legea nr. 31/1990: ,,administratorii pot face toate operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii, afara de restrictiile aratate in actul constitutiv.”

De asemenea, conform art. 73 din aceeasi lege „obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat”, facandu-se astfel trimitere la dispozitiile art. 2009 – art. 2042 din Codul civil.


 

 

 

Cititi un articol detaliat aici.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact