Diverse

Ai platit taxe? Nu conteaza, iti punem poprire!

Ai platit taxe? Nu conteaza, iti punem poprire!
Laurentiu Ianculescu

baniBani cu orice pret

Se intampla tot mai des, iar asta ma face sa preconizez aparitia unei societati de avocatura care se va specializa doar in cazuri contra ANAF-ului. De ce? Simplu…

In primul rand, abuzurile ANAF –ului sunt din ce in ce mai multe, ceea ce inseamna ca vor exista permanent clieti.

In al doilea rand, cine plateste mai bine decat statul atunci cand pierde ceva? Pentru ca Statul nu plateste din buzunarul sau ci din buzunarele noastre. Nu am auzit inca sa existe vreo institutie de stat in care institutia in sine sa se intoarca impotriva managerilor atunci cand acestia comit greseli prin care se pierd o groaza de bani. Pur si simplu institutia plateste in locul managerilor si trece totul pe pierdere. Apoi, daca este printre norocoase, Statul o iarta de datorii – cate asemenea iertari de datorii s-au facut numai in ultimii ani… De ce oare nu sunt iertati de datorii si cei din mediul privat? Penrtu ca acestia chiar incearca sa faca ceva. De ce sunt iertate doar institutiile care au fost conduse de incapabili si indreptate constient catre faliment / insolventa etc?!


Daca voi auzi de o astfel de societate de avocatura, o sa-mi ofer serviciile pro bono – fireste, doar o parte din timpul meu. Si nu va ingrijorati, pentru ca ANAF-ul nu va plati din buzunarul sau, ci din al vostru, din al contribuabilului.

Acum, ca o paranteza, mi-as dori sa existe un Raport de activitate lunara, public, al fiecarei administratii locale. In care sa se puncteze nu doar banii incasati, ci si firmele dizolvate care tin de administratia respectiva, amenzile aplicate si societatile carora li s-au aplicat, modul de colectare al amenzilor aplicate si ce se intampla cu amenzile aplicate si neplatite vreodata – cine raspunde pentru ele. Atunci am putea vorbi de transparenta la administratiile locale. Pana atunci vorbim doar de presiuni pentru colectarea banilor. De ce nu spune cineva si cum sunt administrate amenzile aplicate firmelor si imposibil de recuperat, din cauze diverse?!

Subiectul materialului de fata a pornit de la o firma din sectorul 1 care, desi avea impozit pe profit platit in plus, I s-a pus poprire pentru o suma neplatita de impozit pe venit – suma mai mica decat plata in plus. De ce? Pentru ca asa a vrut Fiscul! Pentru ca, desi exista doar un Bugetd e Stat, in care se plateste si impozitul pe venit si impozitul pe profit, in viziunea fiscala a Fiscului exista de fapt 2 conturi separate, iar contribuabilul e obligat sa faca cerere de compensare. Care cerere poate dura pana la 45 de zile. Iar daca intre timp nu platesti, ti se blocheaza contul. De ce oare Fiscul nu respecta propriul cod, Codul de procedura Fiscala, in care se specifica clar ca Fiscul poate muta bani de pe un cont pe altul, fara sa mai fie nevoie de acordul contribuabilului? Va spun tot eu. Pentru ca atunci nu ar mai exista sume platite in plus la Fisc sau oricum s-ar micsora mult. Asa, o gramada de contribuabili rgesesc contul si platesc sumele in alte conturi. Fireste ca pana la compensare, trebuie sa plateasca aceeasi suma si in contul corect, altfel li se blocheaza contul in banca.

Si sa va mai spun inca o “smecherie” a Fiscului. Nu dau numele, dar e vorba de o administratie din Bucuresti. Tineam mai demult contabilitatea unei firme infiintata de 2 straini – oamenii s-au dizolvat de ani buni. Si la un moment dat aveau platita in plus, la impozitul pe profit, o suma destul de mare – putin peste 10.000 lei (facusera un business la inceput de an, apoi restul anului doar cheltuieli; deci platisera impozitul in luna martie, apoi pana in decembrie se diminuase suma reala de plata). La inchidere, am cerut si eu, de curiozitate, o fisa sintetica – sa vad tot ce mai era pe acolo. Si surpriza surprizelor… Desi firma in anul de dinainte de dizolvare NU mai desfasurase nici un fel de activitate, pe fisa sintetica apareau sume chipurile declarate de plata. Ori daca eu tineam contabilitatea si activitatea era zero, nu aveam cum sa depun sume de plata. Dar fisa sintetica le bagase. Si in felul acesta diminua, ghiciti ce: suma platita in plus la impozitul pe profit. Mi s-a facut greata de o asemenea procedura, dar am lasat lucrurile asa: clientii nu voiau decat sa inchida firma si sa plece inapoi, in strainatate. Poate ca acum, cu noul program, nu mai apar astfel de sume, dar va sfatuiesc ca macar la 6 luni, cereti un Certificat de Atestare Fiscala. E mai safe.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact