Diverse

Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul
Laurentiu Ianculescu

Parintele Teofil era un om minunat

Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva departe, in ceruri, exista Dumnezeu care te apara. Si mai exista si Iisus si o ceata de ingeri, gata mereu sa-i ajute pe oameni…

Imi aduc aminte si acum de o intamplare de la metrou Eroilor, cand Parintele ii binecuvanta pe cativa sectanti care iesisera si cantau melodii religioase. Cativa „ortodocsi” de pe margine i-au atras atentia ca el trebuie sa fie contra sectelor si de partea ortodocsilor.

Dar parintele ne-a spus:”Pai cum sa plec eu de langa oamenii astia care nu beau, nu fumeaza si mai si canta asa frumos despre Dumnezeu? Si unde sa plec? La ortodocsii mei care fumeaza ca serpii, nu tin posturile, beau mult si pe la Liturghie nici macar nu trec?!”.

Dar o spunea fara rautate, caci Parintele ii iubea pe toti. Ba pe pacatosi ii iubea si mai mult, ca spunea ca aceia au nevoie mai multa de el…

L-am cunoscut pe Parinte in 1990 si cred ca a fost unul dintre putinii calugari pe care iti doreai sa-l asculti orice ar fi povestit… O poveste este si intamplarea de mai jos, al carui protagonist a fost Parintele Teofil.

Ce se intampla cand te apara Dumnezeu

Cadrul de desfasurare a fost casa de schimb valutar Edmond, undeva, in fat ape la Unirea. In fata ei, ca de obicei, isi faceau meseria schimbatorii de valuta ad-hoc, mai bronzati si care de pe vremea aia trageau de fiare – cel putin cu abdomenul..

Parintele trecea pe acolo cu o geanta diplomat in mana. Se intorcea de la o firma care urma sa construiasca o biserica in locul schitului uitat de mai marii ortodoxi undeva, in Carpati.Avea planuri si hartii in geanta, dar bisnitarii au crezut ca are bani. In fond, fetele bisericesti ieseau mai repede din tara si vedeau mai repede valuta la culoare decat oamenii obisnuiti. A fost imediat interceptat de o intreaga echipa de bisnitari care voiau sa-I cumpere valuta din diplomat.


Din amuzament si dorind sa afle pana unde poate merge tupeul mana-n mana cu prostia, parintele le-a raspuns ca are in geanta 100.000 DM donati de un neamt pentru constructia unei biserici (oare va mai amintiti ca nemtii aveau marci inainte de euro?).. Pe loc a primit oferte de cumparare mai mari decat la orice casa de schimb valutar.

Cu toate insistentele bisnitarilor, Parintele i-a refuzat politicos. Atunci au inceput sa-l injure iar unul mai mare si mai gras, care parea sa fie sef de tura, i-a strigat sa se care pana nu-i da un pumn si-l trimite direct “ … in Rai, la Dumnezeul tau!“.

Minunea nascuta din credinta

Spre uimirea celor din jur asistau la scena, parintele a lasat jos geanta si i-a replicat, aratand spre pieptul sau: “ …loveste ca nu ma tem. Pe tine te apara bulibasa, pe mine Dumnezeu. Sa vedem care-i mai tare “. Enervat de acest contra-atac, bisnitarul loveste cu putere in pieptul calugarului. Uimirea si durerea i se intiparesc pe fata si, in timp ce mana i se umple de sange, din cauza impactului, bisnitarul cade pe jos din cauza impactului si de durere. Nimeni nu a mai scos un cuvant. Minunea se infaptuise sub ochii lor.

Parintele isi ia geanta si pleaca.

L-am intrebat ce se intamplase, in realitate. A inceput sa rada si a luat de pe o policioara din chilia lui un imens crucifix de bronz, cu Iisus rastignit pe cruce. “Pai ce sa fie? A lovit in El. Ca n-am mai avut loc si pentru El in geanta si-l bagasem sub sutana”…

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact