
In ultimii ani s-a tot strigat cuvantul magic: FORFETAR. Fara ca ceva sa se concretizeze. Mai ales ca, dupa experienta neplacuta din 2009 – 2010, putini sunt cei care sa-si asume responsabilitatea aplicarii vreunui forfetar. Si totusi, forfetarul este necesar, pentru ca va elimina firmele care nu au nici o justificare. In special firmele facute ca sa mai ciupeasca cate ceva sau prin care sa se ia salariile de la anumite institutii. Si vor ramane firmele care chiar desfasoara activitate. Desi poate parea ciudat, asta ne va ajuta pe toti. Unii colegi de-ai mei se plang de cat de proasta este piata pe partea financiar contabila. Ca sunt clienti putini, ca platesc prost, ca nu vin client noi si mai ales ca sunt din ce in ce mai multi contabili pe piata, iar asta, zic ei, ii oblige sa reduca preturile. Ceea ce nu au invatat colegii mei inca, este ca un business de acest gen se face intre oameni. Clientii nu ma platesc pe mine pentru ca eu sunt cel mai bun sau cel mai ieftin. Ma platesc pentru ca am fost recomandat de o persoana cunoscuta lor si ma platesc pentru ca ma plac ca persoana, nu ca profesionist. Da, profesionalismul trebuie sa fie la cote cat mai ridicate, dar ceea ce primeaza in afacerile de acest tip este omul, comportamentul nostru vizavi de clienti.
Revenind la forfetar, acesta va inchide, cu siguranta, multe firme. Cei mici, care vor sa supravietuiasca, se pot uni: 2 – 3 – 4 persoane pot sa devina asociati ai aceleiasi firme si atunci isi vor permite nu doar sa plateasca forfetarul ci vor avea si niste par
teneri reali de business – poate vor lua un sediu impreuna, chiar si un salariat. Bineinteles, in contractul de asociere se poate prevedea si modul in care se va imparti venitul: cine munceste, castiga, cine nu, asteapta sa castige la loterie sau vreo mostenire.
In vremurile de demult am fost unul din cei 3 asociati ai unei firme, iar intelegerea noastra era clara: cine aduce venituri, isi plateste impozitele corespunzatoare si isi incaseaza banii. A functionat intelegerea… Apoi am evoluat catre firme individuale…
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS