Diverse

Care sunt stilurile parentale?

Care sunt stilurile parentale?
Laurentiu Ianculescu

 Acopillina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

Esti un parinte care il sprijina cu adevarat pe copil in dezvoltarea increderii in sine?

Studiile arata ca influenta cea mai puternica in formarea increderii in sine a copilului este stilul pe care il adopta parintele in relatia cu copilul. Stilul parental este definit atat de practicile de zi cu zi din relatia cu copilul, cat si de abordarea generala pe care o are parintele in ghidarea copilului, controlul si oportunitatile de socializare pe care le ofera acestuia. Climatul emotional care defineste relatia dintre parinte si copil, tendinta generala de atitudine si comportament in aceasta relatie definesc un anumit stil parental.

Parintii autoritari stabilesc standarde ridicate de comportament. Ei asteapta ca cerintele lor sa fie indeplinite fara intrebari, disciplina este foarte stricta, regulile foarte ferme, iar comportamentele copiilor sunt reglate prin pedeapsa sau amenintarea cu pedeapsa (inclusiv retragerea afectiunii parintelui in cazul in care copilul greseste). Parintele autoritar nu incurajeaza copilul sa puna intrebari despre regulile pe care trebuie sa le urmeze sau sa isi exprime parerea fata de ele.

Parintii permisivi sunt atenti la copii si afectuosi, dar nu seteaza reguli de comportament. Ei cred ca unui copil nu trebuie sa i se ceara sa-si infraneze impulsurile, ca adultii nu trebuie sa impuna copilului cum sa se comporte si ce sa faca. Parintii permisivi cred ca un copil trebuie sa aiba libertate totala de explorare in propriul lui mod, si de exprimare in propriul stil. Permisivitatea unor parinti poate ajunge pana la extreme, acestia acceptand comportamente antisociale ale copiilor, comportamente care fac rau altora, insulta sau distrug. De cele mai multe ori insa, permisivitatea se manifesta prin renuntarea la reguli sau la reactiile potrivite fata de comportamentele problematice ale copilului. Parintii permisivi isi doresc sa fie prieteni cu copiii lor, sa ii trateze ca egali, de multe ori asta insemnand lipsa de respect fata de parinti sau fata de alte persoane.

Parintii blanzi si fermi ii incurajeaza pe copii sa fie responsabili, sa respecte reguli de comportament, sa atinga standarde ridicate, dar ii incurajeaza de asemenea sa gandeasca pentru ei insisi, sa inteleaga regulile pe care trebuie sa le respecte, se isi dezvolte autonomia. Sunt atenti la ceea ce simte copilul si sunt gata sa ii ofere sprijin, dar nu renunta la limite si la regulile stabilite.

Parintii neimplicati ofera copiilor putin suport emotional si nu urmaresc atingerea unor standarde de comportament. Se axeaza mai mult pe ingrijirea copiilor, nu si pe dezvoltarea lor. Sunt detasati de problemele copilului si neimplicati emotional.

In definirea stilurilor parentale, cercetatorii iau in considerare doua dimensiuni esentiale:

1. Suportul – care se refera la masura in care parintii dezvolta in mod intentionat individualitatea, autoreglarea si independenta copiilor prin atentia si sprijinul acordate nevoilor si solicitarilor lor,

si

2. Controlul – care se refera la cerintele formulate de parinti, gradul de supervizare, metodele de disciplina si metodele de a gestiona situatiile in care copilul nu respecta regulile. Un parinte bun trebuie sa ofere atat suport cat si control in relatia cu copilul. In afara stilului parental bland si ferm, care reprezinta o imbinare a suportului pe care il ofera parintele cu controlul permanent asupra comportamentelor copiilor, celelalte stiluri parentale au una sau ambele dimensiuni prea scazute. Nu este bine ca un parinte sa fie doar afectuos si atent la copil, dar sa nu impuna niciun standard de comportament.

De asemenea, doar solicitari legate de comportamentul copiilor fara sprjin in realizarea lor sau in situatii dificile este de asemenea un stil parental neeficient. Parintii neimplicati nu ofera copiilor lor nici suficient suport nici controlul care sa dea copilului sentimentul de siguranta si predictibilitate.


Iata in continuare cateva criterii pe care le puteti folosi pentru a identifica carui stil parental ii apartineti. Daca sunteti de acord cu urmatoarele afirmatii, stilul dvs parental este cel bland si ferm:

• Iau in considerare dorintele si emotiile copilului inainte de a-i cere sa faca un anumit lucru.

• Imi incurajez copilul sa vorbeasca despre ceea ce simte.

• Incerc sa il ajut pe copil daca este speriat sau suparat.

• Ii explic copilului motivele pentru care astept sa se comporte intr-un anumit fel.

• Respect opiniile copilului si il incurajez sa le exprime, chiar daca sunt diferite de ale mele. Nu faceti parte din categoria stil bland si ferm daca:

• Ii permiteti copilului sa isi lase neterminate treburile alocate.

• Ii cumparati ceva copilului ca sa faca ceea ce i-ati cerut.

• Uneori sunteti foarte furios pe copil.

• Cand nu merita afectiunea dvs, nu i–o oferiti, pentru a-l invata cum sa se comporte in viitor. Parintii cu acest stil stabilesc limite si reguli, le discuta cu copiii si ii ajuta sa inteleaga importanta standardelor ridicate de comportament, sunt atenti si raspund adecvat la nevoile lor emotionale. Acest stil parental ofera copilului cel mai bun context de dezvoltare. Parintele bland si ferm isi respecta copilul si il trateaza ca pe o persoana cu individualitatea ei proprie, care gandeste si simte. Acest parinte asteapta maturitate si cooperare din partea copilului, dar ii ofera permanent sprijin, suport emotional si grija. Gaseste echilibrul intre libertatea copilului si asumarea responsabilitatii. Isi doreste un copil care se dezvolta independent, dar care stie ce inseamna autodisciplina, maturitatea si respectul fata de ceilalti.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Dezvolta increderea in sine a copilului tau ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact