Diverse

Cat de jalnic este statul care isi fura poporul!

Cat de jalnic este statul care isi fura poporul!
Laurentiu Ianculescu

editorial

Editorial

Nu stiu cine este de vina: cei de sus sau cei de jos care se transforma in cozi de topor doar-doar o sa-i bage si pe ei in seama cineva si o sa le ma idea ceva in plus la functie si la salariu. De fapt nici nu ma intereseaza a cui e vina. Noi, romanii, ne-am obisnuit sa gasim vinovati pentru fiecare lucru rau care se intampla in viata noastra. Avem salarii mici? De vina sunt guvernantii. Nu avem apa calda? De vina sunt aia care ar trebui sa ne furnizeze apa calda. Este mizerie pe strada? Injuram la greu Primaria. Vine autobuzul foarte greu si e plin? RATB-ul este de vina. Pentru tot ce ni se intampla este cineva de vina, uitand ca toate pornesc de la noi. Noi ii putem vota pe unii sau pe altii, noi putem schimba furnizorul de apa sau ne putem monta centrala ca sa avem apa cand vrem noi, noi putem ridica mizeria de pe strada si sa o punem la gunoi. Totul incepe cu noi, dar noi am devenit atat de delasatori si ne place sa privim in alta directive decat in cea care trebuie.

Dar sa revin la tema editorialului de astazi. Zilele trecute, multe dintre administratiile locale au refuzat sa primeasca declaratia 230 daca nu era depusa de titular sau daca cel care o depunea nu avea procura. Desi, nicaieri nu scrie ca titularul trebuie sa fie prezent. Chiar pe site-ul ANAF-ului, spune clar “Cererea se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată”. Nu spune de cine. Dar cineva de la Fisc sau de la ANAF a descoperit cum poate face sa nu mai vireze cei 2% acolo unde vrea contribuabilul. Este o mare gaselnita ca sa nu se mai vireze cateva zeci de lei sau cateva sute de lei. Pentru ca, sa fim sinceri, cei care vireaza 2% catre o asociatie, nu se mai duc ei insisi la Fisc – se duce un reprezentant al asociatiei. Oamenii nu au timp sa stea la cozi ca sa dea niste bani altcuiva. Asa ca unii dintre finantistii actuali, profesionisti de marca ai ANAF-ului, au decis, de capul lor, ca respingerea declaratiilor 230 care nu erau aduse de titular este perfect legala. Cat de jalnic trebuie sa fi ca sa te pretezi la asa ceva? Probabil tot atat de jalnic ca atunci cand nu virezi banii conform declaratiei 230.

Dupa cum specificam si anul trecut, eu personal m-am ocupat de niste declaratii 230 pe care le-am depus, personal, la unul dintre sectoarele Bucurestiului. Si ghiciti ce? Nici un leu nu a plecat in ultimii 2 ani catre asociatia pe care o indicam. Stiu clar asta pentru ca tot eu ma ocup si de contabilitatea acelei asociatii, iar in extrasul de cont nu apare nici o suma virata de la acel sector. Si trebuia virata o suma de cateva mii de lei.


Atunci va intreb: cine e de vina? Ei ca nu au virat banii sau eu, voi, cei care au completat aceste declaratii si nu au urmarit daca banii au fost virati sau nu?!

Categoric ca noi. Pentru ca putem face un lucru si chiar mi-as dori sa desfasuram o astfel de campanie la nivel national. Putem solicita in scris, organului fiscal unde am depus declaratia 230, sa ne precizeze in ce cont au fost virati banii nostrii, cei 2% din impozitele pe salarii, in ultimii 2 ani. Si ghiciti inca o data… ANAF-ul este obligat sa ne dea raspuns in termen de 45 de zile. Si va fi un raspuns scris pe care si-l vor asuma. Daca ne scriu contul si asociatia si suma, vom putea verifica usor informatia. Pentru ca noi stim clar cat inseamna 2% din impozitul nostru pe salarii. Deci daca vor trece alta suma, va fi o problema. Si daca vor trece contul unei alte asociatii in loc de asociatia indicata de noi, atunci va fi o problema imensa pentru care cineva va trebui sa raspunda.

Pentru ca dragii mei, avem drepturi nu doar obligatii, dar trebuie sa invatam sa ni le exercitam sis a nu-i mai lasam pe altii sa ia decizii in locul nostru.

Deci cum va spuneam, nimeni nu e de vina decat nepasarea noastra…

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact