Diverse

Cauzele comportamentelor copilului care tin de nevoile sale

Cauzele comportamentelor copilului care tin de nevoile sale
Laurentiu Ianculescu

 copiluluiAlina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

Cele mai multe comportamente ale oamenilor reprezinta raspunsuri care produc efecte dezirabile imediate. Putem intelege mai usor acest principiu daca ne gandim la propriile noastre comportamente. Ceea ce facem ca sa rezolvam un conflict, ca sa mentinem o relatie, ca sa evitam situatiile stanjenitoare sau ca sa ne exprimam ingrijorarea sunt comportamente normale, acceptabile de cele mai multe ori.

Sunt insa momente in care pentru a face fata acestor situatii folosim comportamente mai putin acceptabile (ridicam tonul, inventam scuze sau mintim), Comportamente pe care ulterior le regretam sau de care ne rusinam. Scopul lor a fost insa sa facem fata unei situatii cu care ne confruntam.

In mod similar, comportamentele copiilor – atat cele pe care le apreciem cat si cele pe care am dori sa le schimbam – reprezinta pentru ei modalitati de a face fata anumitor situatii, indeplinesc pentru ei anumite functii. Pentru a sti cum este mai bine sa reactionam, trebuie sa intelegem in ce mod respectivul comportament al copilului il ajuta sa faca fata intr-o situatie. Poate ca varianta aleasa de copil nu este cea mai potrivita, dar cu siguranta este cea mai usoara, cea mai accesibila sau singura pe care o are la acel moment la indemana pentru a se descurca, pentru a gestiona situatia cu care se confrunta.

Copilul face anumite comportamente fie pentru ca nu are alte abilitati mai potrivite sau mai eficiente in respectiva situatie, fie pentru ca astfel reuseste sa satisfaca rapid o nevoie emotionala importanta pentru el. Functia comportamentelor nu poate fi evaluata ca buna sau rea pentru ca nevoile copilului sunt firesti, umane. Comportamentele care raspund acestor nevoi pot fi evaluate insa ca adecvate, acceptabile sau dimpotriva. Nu putem schimba nevoia care sta in spatele comportamentului, dar putem schimba comportamentul.

Cea mai usoara si mai utila metoda in acest sens este de a inlocui comportamentul nedorit cu un altul, adecvat, dar care indeplineste pentru copil aceeasi functie (= ii satisface aceeasi nevoie). Nevoia va fi in continuare satisfacuta, dar intr-un mod acceptabil si benefic atat pentru copil cat si pentru ceilalti. In aceasta noua perspectiva, disciplinarea devine mai clar o problema de invatare si de incurajare a comportamentelor dezirabile, si mai putin o strategie de stopare a comportamentelor nepotrivite ale copilului. Practic, il invatam pe copil ce sa faca, si nu ce sa nu faca. Iata catva exemple:


• In parc, copilul il loveste pe colegul de joaca pentru a-i lua jucaria si a se juca cu ea. De cele mai multe ori, a-l invata pe copil abilitatea de a cere in mod asertiv jucaria este solutia cea mai eficienta. Cauza problemei in aceasta situatie este lipsa unei abilitati de comunicare (= a cere jucaria), iar rezolvarea este, implicit, invatarea noii abilitati.

• Copilul tranteste pe jos jucaria atunci cand este furios. Pentru ca nu dorim sa schimbam emotia copilului (furia) ci modul in care aceasta este exprimata (prin trantit), il putem invata pe copil o noua modalitate de a gestiona situatia: exprimarea verbala a emotiei. Invatandu-l explicit pe copil cum sa faca acest lucru si incurajand in mod repetat incercarile de exprimare verbala a furiei, il ajutam pe termen lung sa elimine trantitul si ii dezvoltam o abilitate foarte sanatoasa pentru viitor.

• Copilul vine in timpul noptii in patul parintilor desi regula familiei spune ca trebuie sa doarma in camera lui. Ne putem simti coplesiti de o astfel de situatie, si de multe ori fie cedam insistentelor copilului, fie reactionam aspru. Daca intelegem ca in spatele comportamentului copilului sta nevoia de siguranta, vom gasi impreuna cu el metode alternative de a-i oferi siguranta si starea de confort emotional in camera lui: folosim o lampa de veghe, stabilim prieteni de somn dintre jucariile de plus, tragem perdeaua ‘anti-monstri’ la fereastra sau folosim ‘spray-ul magic’ care alunga visele rele din camerele copiilor (umplut cu apa, bineinteles). Atunci cand alocam timp si rabdare gasirii cauzei unui comportament pe care dorim sa-l schimbam la copil, vom observa ca obtinem mai multe beneficii – atat pentru copil cat si pentru noi:

• In primul rand, suntem atenti la ceea ce ne semnalizeaza copilul, la nevoile lui si raspundem la ele. Suntem prezenti cu adevarat in relatia cu copilul, il respectam si ii oferim suportul de care are nevoie pentru a invata.

• In al doilea rand, evitam sa blamam copilul pentru situatia dificila in care ne aflam si ne focalizam pe problema reala. Evitam de asemenea sa ne blamam pe noi insine, ne putem concentra pe solutii. Alegem metodele cele mai eficiente de interventie, care de obicei presupun invatarea unui raspuns nou, mai potrivit – il invatam pe copil ce sa faca, nu doar ce sa nu mai faca.

• Nu in ultimul rand, gasim o modalitate de interventie pe termen lung, nu doar o reactie de moment. Evitam sa reactionam defensiv, sa o ‘luam personal’ si in consecinta sa reactionam exagerat. Reactiile exagerate ale parintilor reprezinta, in cele mai multe cazuri, pedepse pentru copii. Iar unul din motivele pentru care pedeapsa nu rezolva o problema de comportament este ca nu tinteste cauza, ci doar efectul comportamentului. In unul din articolele viitoare, vom intelege de ce pedeapsa este o metoda atat neacceptabila cat si neeficienta de disciplinare.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Copilul tau e disciplinat? ®

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact