Diverse

Ce inseamna timp de calitate cu copilul?

Ce inseamna timp de calitate cu copilul?
Laurentiu Ianculescu

copilul Alina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

Timpul petrecut cu copilul construieste temelia relatiei cu parintii si a celorlaltor relatii pe care le va dezvolta copilul pe tot parcursul vietii. Forta unei familii vine din calitatea timpului pe care membrii ei il petrec impreuna si aprecierea pe care si-o arata unul altuia. Cand timpul pe care il putem oferi copilului este si asa scurt, ceea ce facem cu el devine esential.

Cum ne putem asigura ca timpul pe care il petrecem cu copilul este unul de calitate? Iata in continuare cateva criterii care ne pot ghida in planificarea timpului dedicat copilului.

  • 1. Timpul pe care il dedicam copilului trebuie sa raspunda nevoilor lui. Asta inseamna sa stim care sunt cele mai importante nevoi ale copiilor, dar si sa invatam sa fim atenti la semnalele transmise de copil. In ceea ce priveste identificarea semnalelor transmise de copil, prin ceea ce face sau spune, prin reactiile fata de noi sau fata de alte persoane, este important sa facem exercitiul de a gasi cauzele comportamentelor sale. Mai ales cand ne confruntam cu comportamente problematice ale copilului, putem folosi aceste situatii ca ocazii de a identifica ce nevoie sta de fapt in spatele lor. Copilul repeta cuvinte nepotrivite desi i-am spus sa n-o mai faca? Poate ca are nevoie de mai multa atentie din partea noastra si nu stie cum s-o obtina altfel. De ce ne ajuta sa cautam cauza din spatele comportamentelor? Pentru ca, identificand nevoile copilului, stim mai bine ce sa-i oferim astfel incat el sa se simta confortabil, iubit, si sa se poata dezvolta. Nu mai trebuie spus ca astfel, comportamentele cu ajutorul carora copilul incerca sa-si satisfaca nevoia (si care ne deranjau) vor disparea.
  • 2. Timpul petrecut cu copilul trebuie sa fie predictibil, copilul sa stie ca se poate baza pe dvs., ca sunteti acolo, disponibil, ca asta nu se schimba in functie de orice situatie neprevazuta sau de starile parintelui. Bineinteles ca exista la fiecare dintre noi zile mai bune sau mai rele, momente in care suntem tristi sau suparati sau in care apare ceva important si urgent. Majoritatea zilelor insa trebuie sa ii dea copilului siguranta ca vom trai impreuna momentele speciale, mult asteptate, si sentimentul ca are control asupra celor ce urmeaza sa i se intample.
  • 3. Sa fie interesant si atractiv pentru copil. Este important ca timpul petrecut cu copilul sa fie plin de activitati care ii plac copilului, activitati care sa il stimuleze, pe care le poate alege, potrivite cu varsta lui, creative, care respecta atat potentialul cat si preferintele copilului. Joaca si explorarea il dezvolta pe copil.
  • 4. Sa educe abilitati esentiale pentru viata. Parintele are responsabilitatea de a-l invata pe copil sa isi construiasca o viata implinita. Copilul invata din familie sa ii placa propria persoana, sa aiba asteptari realiste fata de sine si fata de ceilalti, sa dezvolte relatii sanatoase cu ceilalti, sa gestioneze esecurile sau schimbarile, sa aiba interese variate si curajul de a incerca. Astfel de abilitati sociale si emotionale asigura ingredientele necesare construirii unei vieti implinite. Ele se invata de mic, prin exemplul adultilor din viata copilului dar si prin experientele de invatare pe care parintii i le ofera.

Cel mai mult insa copilul are nevoie sa simta ca parintele este prezent cu adevarat in relatia cu el. Nu este de ajuns sa fim impreuna in aceeasi incapere, sa ne uitam la acelasi film sau sa construim cu aceleasi piese de lego. Prezent inseamna ca aici si acum, nu este nimic altceva mai important decat faptul de a fi impreuna si ceea ce facem impreuna. Cele mai frumoase amintiri pe care le avem fiecare dintre noi sunt momentele speciale traite cu persoanele speciale din viata noastra. Nu ne amintim poate ce faceam atunci, ce gandeam sau obiectele pe care le aveam. Ne amintim ca eram aproape, cu adevarat impreuna, ne amintim senzatia de caldura, grija si siguranta pe care apropierea si conectarea cu persoana draga ni le-au oferit.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Timp de calitate cu copilul tau ®

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact