Diverse

Ce putem face pentru a-l invata pe copil rutina de masa?

Ce putem face pentru a-l invata pe copil rutina de masa?
Laurentiu Ianculescu

copil 5Alina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

In primul rand ajuta sa ne construim o atitudine relaxata fata de mancare, chiar daca apar si comportamente problematice. Este important sa pastram programul stabilit – trei mese principale si doua gustari (dimineata si dupa amiaza) care sa fie servite aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi.

• Serviti copilul cu o cantitate potrivita de mancare. Dati-i posibilitatea sa ceara daca doreste sa manance mai mult. Daca cere snacks-uri, biscuiti, explicati-i ca ii este permis sa manance doar mancare la aceasta ora. Celelalte alimente se pot manca la ora gustarii.

• Stabiliti o limita de timp pentru servirea mesei. De obicei 20-30 minute sunt suficiente. Puteti ajuta copilul sa perceapa timpul alocat folosind o clepsidra sau o sonerie care sa semnaleze momentul cand masa a luat sfarsit.

• Pregatiti copilul dinainte pentru masa. Respectati timpul copilului si anuntati-l ca masa va fi servita in 15 minute. In acest mod ii oferiti o perioada de tranzitie, in care sa finalizeze joaca si sa se pregateasca pentru noua activitate.

• Explicati copilului regulile pe care trebuie sa le respecte la masa. Stabiliti doua sau trei reguli simple care sa ghideze comportamentul sau la masa si discutati-le impreuna. Dupa un timp copilul va fi capabil sa le enunte singur. Pentru a fi eficiente, regulile trebuie sa ii spuna copilului ce sa faca si nu ce sa nu faca si sa fie respectate de toti membrii familiei. De exemplu formulam regula: ‘manancam cu lingura sau cu furculita’ si nu ‘nu manca cu mana’. Pana cand regulile sunt asimilate de copil, este util ca inainte de masa sa cereti copilului sa le enumere. Laudati copilul daca vi le spune. Daca el nu reuseste sa si le aminteasca, puteti sa i le reamintiti dvs. calm. Acordati copilului timp pentru interiorizarea regulilor. Copiii au nevoie de exercitiu si incurajare pentru a respecta regulile la masa.

• Recompensati copilul pentru respectarea regulilor. Este ideal ca in faza de invatare sa recompensati imediat comportamentul copilului. Stabiliti din timp ce recompensa va primi copilul si comunicati-i ce poate sa obtina daca respecta regulile la masa. De exemplu, poate primi ca recompensa ‘o poveste in plus la culcare’


• Stabiliti din timp consecintele incalcarii regulilor la masa. Spuneti copilului ce se va intampla daca va incalca regulile.

• Asigurati-va ca aveti pregatit totul pentru masa. Pentru a evita asteptarea si eventualele probleme care decurg de aici, chemati copilul la masa cand totul este pregatit.

• Mancati impreuna cu copilul la masa. Asigurati-va ca nu exista distrageri, cum sunt jucariile, radioul sau televizorul deschis.

• Formulati asteptari realiste fata de copil. Copiii sunt in faza de dezvoltare a abilitatilor de autoservire. Murdarirea hainelor sau patarea locului in care mananca sunt comportamente normale care nu trebuie interpretate catastrofal, ci privite ca importante oportunitati de exersare si invatare. Prin urmare, ignorati aceste aspecte. Atentia trebuie concentrata pe invatarea de abilitati si nu pe mentinerea curateniei.

• Alte comportamentele nepotrivite minore trebuie ignorate, de asemenea. In categoria comportamentelor minore intra: scancitul, mancatul incet, plangerile in legatura cu mancarea, jucatul cu mancarea in farfurie. Cel mai recomandabil este sa ignorati aceste comportamente si sa continuati masa cat mai calm. Intr-o prima faza, probabil comportamentul ignorat va aparea mai intens, dar daca suntem consecventi, va disparea.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum dezvoltam un comportament alimentar sanatos la copii? ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact