Diverse

Ce se intampla daca un neplatitor de TVA face achizitii intracomunitare?

Ce se intampla daca un neplatitor de TVA face achizitii intracomunitare?
Ionut Bratanov

achizitii intracomunitareIn ce conditii poate un neplatitor de TVA sa faca achizitii intracomunitare?

Ca sa faceti achizitii intracomunitare, societatea ar trebui sa fie platitoare de TVA si sa fie inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari, sau sa aiba un cod fiscal special pentru achizitii intracomunitare, si acesta bineinteles trebuie sa fie inscris in ROI.

Calitatea de neplatitor de TVA este un privilegiu acordat agentilor economici care au o cifra de afaceri de pana in 220.000 ron, plafon valabil in 2014, si nu au facut achizitii intracomunitare.

Trebuie mentionat faptul ca daca aveti eliberat un cod de TVA special pentru achizitii intracomunitare, limita in care puteti face achizitii pe acest cod este de 10.000 euro pe an, exceptie facand cateva categorii de bunuri, cum ar fi: bunurile accizabile, mijloacele noi de transport, bunurile second hand.

Am facut achizitii intracomunitare, si nu eram inregistrat in ROI.

Daca s-a intamplat sa fi facut achizitii intracomunitare, fara sa fi avut cod de TVA, normal sau special, si daca nu sunteti inregistrat in Registrul Operatiunilor Intracomunitare, in primul rand trebuie sa verificati unele detalii cum ar fi:

  • -factura primita sa aiba datele de inregistrare ale companiei dumneavoastra, complete;
  • -factura sa nu aiba TVA din tara de livrare;
  • -furnizorul sa aiba datele de TVA din tara intracomunitara.

Daca totusi aceste informatii sunt comlete, puteti verifica daca respectivul furnizor poate factura intracomunitar, adica daca il gasiti in Baza de Date VIES: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=ro


, cumparatorul roman neplatitor de TVA si fara cod speical de TVA ,adica nu e inregistrat conform art.153 din Codul Fiscal sau conform art.153^1 din Codul Fiscal, in Romania se va considera baza de impozitare  a TVA, adica se va plati TVA pentru respectiva achizitie, indiferent daca factura de achizitie contine sau nu TVA, adica exista posibilitatea sa se plateasca TVA de 2 ori.

Amenda pentru achizitii de bunuri sau servicii intracomunitare pentru agenti economici neinscrisi in ROI este de la 1000 la 5000 ron. Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


View Comments (1)

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Ionut Bratanov

Contabil Independent

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact