
Este o intrebare la care multa lume ridica din umeri. Cei care nu ridica din umeri se prevaleaza ca in Codul Fiscal, la un moment dat, scrie ca nu datoreaza CASS pe dividende cei care realizeaza anumite categorii de venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din indemnizatiile de somaj;
- venituri din pensii mai mici de 740 lei;
- venituri din activitati independente realizate de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- venituri din activitatile agricole din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala impuse pe baza de norme de venit, precum si cele pentru care nu au fost stabilite norme de venit, conform art. 71 alin. (1) si (5) din Codul fiscal;
- veniturile din silvicultura si piscicultura, conform art. 71 alin. (2) din Codul fiscal.
Dar Codul Fiscal nu precizeaza ce anume se incadreaza la categoria venituri din salarii sau asimilate salariilor. Pentru ca un patron poate sa se angajeze cu 1 h pe luna si un salariu brut de 50 de lei. In felul acesta, este salariat si plateste CASS la nivelul salariului minim pe economie. Dupa care isi poate lua dividende de 200.000lei. Asta arata ca prevederea din Codul Fiscal este discriminatorie si de ea profita doar o parte din contribuabili, respectiv cei cu bani multi. Mie mi se pare normal ca CASS-ul sa fie o contributie ne-obligatorie, atata vreme cat sistemul de sanatate din Romania nu este in stare sa ofere nimic contribuabililor, atata vreme cat la spitale se fac tratamente gresite pentru care nu raspunde nimeni, atata vreme cat trebuie sa scoti bani de spaga pentru toata lumea atunci cand mergi pentru niste analize sau trebuie sa te internezi. Mi se pare normal ca plata CASS-ului sa fie alegerea fiecarui contribuabil. Bineinteles, la polul opus, mi se pare normal ca un contribuabil care alege sa NU plateasca CASS, atunci cand merge in spital sa plateasca cazare mai mare ca la un hotel de *** stele si tratament 100% nedecontat. In fond, nu poti sa nu platesti taxe dar sa ai pretentii ca la nevoie taxele sa te sustina…
Neplata CASS prin tertipuri de acest fel determina Executivul – care trebuie sa atinga colectarea bugetara in fiecare an – sa isi indrepte atentia spre colectarea impozitelor tot catre marea masa de contribuabili, nu catre cei care isi pot proteja afacerile prin dividende, fie prin introducerea de impozite noi fie prin metode persuasive pentru fortarea masei contribuabililor sa isi plateasca impozitele la timp sau chiar in avans. Asta in conditiile in care marii jucatori isi platesc cu intarziere taxele catre Stat pentru simplul motiv ca ”e mai usor sa te imprumuti la Stat decat sa soliciti un credit la oricare banca”. Probabil ca cineva s-a sesizat intre timp de disfunctionalitatea colectarii CASS pe dividende, pentru ca, intre timp, s-a luat in considerare posibilitatea ca dividendele sa fie scutite de plata celor 16% aferente. Ce arata asta?! Pur si simplu arata ca economia Romaniei s-a urnit, ca unele firmele din Romania produc profit si ca detinatorii acestor firme au un cuvant greu de spus in politica economica a oricarui partid ar veni la putere.
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS