Diverse

Contributii sociale datorate pentru venitul din salarii

Contributii sociale datorate pentru venitul din salarii
Laurentiu Ianculescu

contributii socialePentru anul 2013, contributiile sociale au fost stabilite dupa cum urmeaza:

Contributiile angajatilor

Contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat (CAS): 10,5%

Contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj: 0,5%;

Contributia la bugetul asigurarilor sociale de sanatate: 5,5%.

Baza lunara de calcul

Castigul brut realizat din activitati dependente, atat in tara cat si in strainatate.


Plafon

 • De cinci ori castigul salarial mediu brut pe fiecare loc de realizare a venitului; (pentru anul 2013, salariul mediu brut este 2.223 lei / luna).

 

Contributiile angajatorilor

 • 1. Contributia de asigurari sociale: 20,8%; 25,8%; 30,8% in functie de conditiile de munca (plafonata);
 • 2. Contributia de asigurari sociale de sanatate: 5,2%;
 • 3. Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate: 0,85% (plafonata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, garantate in plata, inmultite cu numarul de angajati asigurati.

Salariul minim

Pana in ianuarie 2013, inclusiv               700lei

Februarie – iunie 2013-07-14                 750lei

Iulie 2013…                                               800lei

 • 4. Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale: 0,25%;
 • 5. Contributia la bugetul asigurarilor de somaj: 0,5%;
 • 6. Contributia de asigurare impotriva accidentelor de munca si bolilor profesio­nale: 0,15% – 0,85%, diferentiata in functie de conditiile de munca. Criteriile de stabilire a categoriilor de risc sunt stabilite prin Hotarare de Guvern.

Baza lunara de calcul

Suma veniturilor salariale brute realizate de persoanele fizice rezidente si nerezidente, in baza unui contract de munca (sau a unui raport de serviciu sau statut special), precum si venituri asimilate salariilor (remuneratiile administratorilor / directorilor cu contract de mandat etc).

Plafon

 • Nivelul produsului dintre numarul angajatilor asigurati si valoarea a de cinci ori salariul mediu brut lunar.
 • Angajatorii sunt cei care calculeaza si retin la sursa contributiile salariale la momentul platii salariilor. Plata contributiilor retinute se face pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale.
 • Cei care au declarat perioada fiscala trimestriala pentru Declaratia 112 vor plati impozitele pana pe 25 a lunii urmatoare trimestrului.
 • Neplata intentionata a acestor contributii retinute la sursa, in termen de 30 zile de la aceasta data, constituie infractiune si se sanctioneaza corespunzator.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact