Diverse

Cum evolueaza imaginatia copiilor, in functie de varsta?

Cum evolueaza imaginatia copiilor, in functie de varsta?
Laurentiu Ianculescu

copiilorAlina Ioana Ciocodan, psiholog

Copiii se nasc cu aproximativ 100 miliarde de celule nervoase. Fiecare trimite si primeste semnale electrice, creand conexiuni neuronale. Prin repetitie, aceste conexiuni creeaza retele sau circuite neuronale care ii permit copilului sa gandeasca si sa invete. In jurul varstei de 3 ani, creierul copilului a format deja in jur de 1000 de milioane de conexiuni, mare parte din circuitele care vor fi folosite tot restul vietii. Cele folosite in mod repetat devin permanente, pe cand cele folosite foarte rar vor disparea. De aceea, primii 3 ani de viata ai copilului sunt considerati extrem de importanti pentu dezvoltarea ulterioara. Tot ceea ce experimenteaza copilul si tot ceea ce face impreuna cu parintii – de la joaca, mancat, mers, citit, cantat, contribuie la un start bun pentru mintea copilului.

In primele luni de viata, copilul devine tot mai fascinat de lumea din jurul lui. Imaginatia lui se imbogateste, iar copilul vede posibilitati de joaca peste tot. Curiozitatea si dorinta de a explora devin tot mai accentuate dupa 4 luni. Interesul fata de imagini si incercarea de a imita sunetele pe care le aude de la parinti (sunete de animale de exemplu) apar in jurul varstei de 7 luni. Pe la 8 luni, copilului ii place sa se murdareasca pe manute si sa se joace cu mancarea. Tot la aceasta varsta, adora sa produca sunete variate si zgomote lovind jucariile unele de altele. Ii plac de asemenea sunetele pe care le scoate singur. Dupa un an, prefera jucariile care ii permit sa creeze, incepe sa invete cuvinte din cantecele si sa aiba melodii preferate, iar dupa 15 luni incepe sa se joace prefacandu-se sau imitand actiuni ale adultului (vorbeste la telefon ca tata, foloseste un morcov pe post de avion). Copiilor le place sa se uite in oglinda de la cateva luni, dar abia la 15 luni se recunosc pe ei in imagine. Curiozitatea naturala a copiilor ii face sa exploreze si sa experimenteze orice. Fiecare lucru intalnit le poate capta atentia minute in sir si le poate declansa un intreg scenariu de joaca. Ii putem spijini oferindu-le spatiu, timp si acces la obiecte si materiale cat mai diverse, pe care sa le poata folosi in siguranta si cu bucurie. Oferiti copiilor sansa de a crea jocuri cu ajutorul obiectelor pe care le are la indemana. Jucariile prea complexe au deja clara modalitatea de folosire si nu-l invita pe copil sa creeze. Mai degraba joaca nestructurata si jucariile care pot deveni orice doreste copilul – de exemplu cuburile – ofera posibilitati nelimitate.

Inca din primele luni de viata putem incuraja imaginatia si creativitatea copilului, prin modul in care alegem sa petrecem timpul impreuna. Povestile, plimbarile in locuri diferite, rimele, cantatul si dansul, instrumentele muzicale improvizate, joaca in apa sau cu apa, cu diferite materiale cu texturi variate – toate aceste activitati ii dau copilului libertatea de a explora, crea, invata. Copilul cunoaste lumea prin joaca, descoperire si creativitate.

Tot mai mult, chiar daca nu poate exprima inca prea multe verbal, putem vedea primele semne ale imaginatiei atunci cand copilul imita lucrurile pe care le vede in jur. Aceasta etapa incepe in jurul varstei de 18-20 de luni. Copilul poate imita ceea ce fac parintii, poate pretinde ca face activitatile sale zilnice impreuna cu jucariile (hraneste ursuletul, pune papusa la culcare) sau imita un personaj. El are o multime de idei creative pe care le poate exprima prin joaca. Este foarte important sa-l lasam pe copil sa aleaga activitati si sa-i oferim timpul si spatiul necesare sa exploreze noi idei. Chiar daca pare ca doar imita ceea ce fac adultii, copilul de 2 ani de fapt creeaza propriile scenarii pornind de la ceea ce a trait si a observat. La aceasta varsta are deja activitati si lucruri preferate – culori, jucarii si activitati preferate.


Spre varsta prescolara, veti avea acasa o printesa, un unicorn, pe Ben Ten sau pe Tyrannosaurus rex. Imaginatia copiilor la aceasta varsta este foarte activa, iar gandirea abstracta se dezvolta tot mai mult: canapeaua devine un vapor, iar felia de paine se transforma foarte usor intr-un telefon. Datorita abilitatilor verbale tot mai dezvoltate, copilul va releva lumile lui imaginare si va invita sa faceti parte din ele. Jocurile preferate sunt acum cele sociale, in care ne transformam in personaje (ne jucam de exemplu de-a familia pisicutelor). Imaginatia copilului se dezvolta natural, dar sunt multe lucruri pe care le putem face si noi parintii pentru a sustine acest proces. Cand il expunem pe copil la cat mai multi stimuli – sunete, locuri, senzatii – ii deschidem mintea spre o lume mai larga. In fiecare etapa de dezvoltare a imaginatiei, a-l asculta pe copil si a intra in jocul lui il ajuta sa se dezvolte, si ne ajuta si pe noi sa intelegem mai bine ce gandeste.

Incepand cu varsta de 2 ani copilul se bucura de multa fantezie si de o lume imaginara greu de separat pentru el de lumea reala. El inventeaza povesti elaborate sau intamplari imaginare prin care spune ca a trecut, impreuna cu prietenii lui imaginari. Joaca lui creativa devine tot mai complexa – scenariile in care intervin diverse personaje sunt tot mai elaborate, dansurile si costumele pe care le executa sunt mai complicate, inventeaza cantece cu versuri proprii, sentimentele pe care le exprima prin arta sa sunt mai variate. Rolurile pe care si le asuma prin joaca il ajuta pe copil la aceasta varsta sa inteleaga mai bine si sa faca fata mai usor lumii reale in care traieste. Jucandu-se de-a doctorul sau de-a gradinita, copilul se simte mai in control asupra experientelor prin care trece in viata de zi cu zi, isi ajusteaza asteptarile si isi regleaza emotiile legate de situatiile respective. Prescolarii adora sa creeze. Orice ocazie de a desena, picta, canta sau dansa este primita cu mult entuziasm, chiar daca inca abilitatile de coordonare motorie nu sunt foarte bine dezvoltate. La 4 ani, copilul poate folosi cu mai multa incredere creionul si poate desena un om cu corp, cap, maini si picioare. Este interesat tot mai mult de lumea reala – de a o intelege si imita. La 5 ani, copilului ii place mult sa se joace cu alti copii si se implica in jocuri cu reguli clare. El poate crea, impreuna cu prietenii sai, jocuri elaborate prin care pretind ca sunt in diferite situatii.

Intre 5 si 6 ani, coordonarea motorie este deja dezvoltata, astfel incat copilului ii este tot mai usor sa exprime ceea ce simte si gandeste. La aceasta varsta, creativitatea il ajuta pe copil sa arate celorlalti propria persoana.

O data cu inceperea scolii, imaginatia si creativitatea copilului sunt alimentate de experientele noi pe care le traieste si mediaza informatiile noi pe care copilul le asimileaza. La aceasta varsta copilul are o intelegere mult mai clara despre ce este real si ce este imaginar. Procesul de creatie devine mai complex si mai structurat: copilul planifica noile creatii, invata abilitati necesare si cauta resurse necesare pentru a crea, construieste masinarii diverse care sa raspunda unor obiective. Daca i se pune la dispozitie timp in care sa se joace fara interventia adultului, copilul este capabil sa construiasca propria structura a jocului si sa o urmeze, dezvoltandu-si astfel abilitati foarte utile pentru viata de zi cu zi: organizare si planificare, respectarea regulilor, gasirea de solutii variate, exprimarea eficienta a gandurilor si a emotiilor, gestionarea conflictelor.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum dezvoltam imaginatia si creativitatea copiilor? ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact