
Alina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family
Cei mai multi copii incep sa simta frica de persoane straine incepand cu 7-9 luni – fie persoane care vin acasa (de exemplu o bona sau o persoana din familie), fie persoane intalnite in alte contexte. Chiar şi copiii care erau foarte sociabili, relaxati şi veseli in prezenta altora, pot incepe sa simta frica fata de persoane straine. Unii cercetatori pun aparitia acestui tip de frica, la aceasta varsta, pe seama dezvoltarii abilitatii copilului de a compara ceva cunoscut cu ceva nou. Noua capacitate a copilului de a-şi aminti şi a recunoaşte figuri şi imagini familiare permite realizarea acestei comparatii. Ceea ce este evaluat ca nefamiliar este o posibila amenintare.
Alti cercetatori considera ca aceasta frica este mai degraba ‘programata’ biologic: o imagine nefamiliara este un semnal pentru un posibil pericol. Frica de persoane straine face astfel parte din strategia copilului de supravietuire. Oricum, frica de persoane straine este o parte normala a dezvoltarii copilului in aceasta etapa. Intensitatea fricii depinde in mare masura de comportamentul persoanei straine (viteza cu care se apropie de copil, daca il atinge sau il ia in brate) şi de prezenta unei persoane familiare in momentul aparitiei persoanei straine. In jur de 80% dintre copii au reactii de frica fata de straini la varsta de 9 luni.
Il puteti ajuta pe copil atunci cand ii este frica de persoane straine, astfel:
• Stati langa copil atunci cand sunt in preajma persoane straine. Copiii reactioneaza mult mai intens in prezenta strainilor cand mama sau tata nu sunt aproape.
• Aratati-i copilului ca persoanele cu care interactionati sunt placute. Salutati-le intr-un mod prietenos, cu un ton vesel şi zambind, astfel copilului i se va face mai putin frica.
• Cand sunteti intr-o locatie noua, dati timp copilului sa se obişnuiasca mai intai cu locul, inainte de a intalni persoane noi.
• Luati o jucarie familiara care sa ofere confort copilului.
• Rugati persoanele cu care va intalniti sa abordeze copilul treptat, fara sa-l atinga in prima parte a intractiunii.
• Observati cu atentie reactiile copilului. Daca acesta are o privire speriata, oferiti-i confort imediat şi incercati din nou mai tarziu interactiunea cu persoana respectiva.
• Cand doriti sa apelati la o bona, programati initial cateva intalniri cu aceasta acasa, in prezenta dvs., astfel incat copilul sa va poata vedea ca interactionati in mod placut cu aceasta şi sa incerce la randul lui sa faca la fel.
Fiecare copil este unic şi are reactii diferite. Bazati-va pe observarea comportamentelor sale pentru a gasi cel mai bun mod de a-l sprijini.
pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum gestionam fricile copiilor? ®
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS