Diverse

Cum gestionam frica de persoane straine a copilului?

Cum gestionam frica de persoane straine a copilului?
Laurentiu Ianculescu

copilAlina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

Cei mai multi copii incep sa simta frica de persoane straine incepand cu 7-9 luni – fie persoane care vin acasa (de exemplu o bona sau o persoana din familie), fie persoane intalnite in alte contexte. Chiar şi copiii care erau foarte sociabili, relaxati şi veseli in prezenta altora, pot incepe sa simta frica fata de persoane straine. Unii cercetatori pun aparitia acestui tip de frica, la aceasta varsta, pe seama dezvoltarii abilitatii copilului de a compara ceva cunoscut cu ceva nou. Noua capacitate a copilului de a-şi aminti şi a recunoaşte figuri şi imagini familiare permite realizarea acestei comparatii. Ceea ce este evaluat ca nefamiliar este o posibila amenintare.

Alti cercetatori considera ca aceasta frica este mai degraba ‘programata’ biologic: o imagine nefamiliara este un semnal pentru un posibil pericol. Frica de persoane straine face astfel parte din strategia copilului de supravietuire. Oricum, frica de persoane straine este o parte normala a dezvoltarii copilului in aceasta etapa. Intensitatea fricii depinde in mare masura de comportamentul persoanei straine (viteza cu care se apropie de copil, daca il atinge sau il ia in brate) şi de prezenta unei persoane familiare in momentul aparitiei persoanei straine. In jur de 80% dintre copii au reactii de frica fata de straini la varsta de 9 luni.

Il puteti ajuta pe copil atunci cand ii este frica de persoane straine, astfel:

• Stati langa copil atunci cand sunt in preajma persoane straine. Copiii reactioneaza mult mai intens in prezenta strainilor cand mama sau tata nu sunt aproape.

• Aratati-i copilului ca persoanele cu care interactionati sunt placute. Salutati-le intr-un mod prietenos, cu un ton vesel şi zambind, astfel copilului i se va face mai putin frica.

• Cand sunteti intr-o locatie noua, dati timp copilului sa se obişnuiasca mai intai cu locul, inainte de a intalni persoane noi.

• Luati o jucarie familiara care sa ofere confort copilului.


• Rugati persoanele cu care va intalniti sa abordeze copilul treptat, fara sa-l atinga in prima parte a intractiunii.

• Observati cu atentie reactiile copilului. Daca acesta are o privire speriata, oferiti-i confort imediat şi incercati din nou mai tarziu interactiunea cu persoana respectiva.

• Cand doriti sa apelati la o bona, programati initial cateva intalniri cu aceasta acasa, in prezenta dvs., astfel incat copilul sa va poata vedea ca interactionati in mod placut cu aceasta şi sa incerce la randul lui sa faca la fel.

 

Fiecare copil este unic şi are reactii diferite. Bazati-va pe observarea comportamentelor sale pentru a gasi cel mai bun mod de a-l sprijini.

 

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum gestionam fricile copiilor? ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact