Diverse

Cum pregatim copilul pentru inceperea gradinitei?

Cum pregatim copilul pentru inceperea gradinitei?
Laurentiu Ianculescu

copil Alina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

 

Chiar daca nu-ti vine sa crezi, copilul tau a crescut si se apropie de prima zi de gradinita. Va incepe o etapa foarte diferita, va invata o multime de noi abilitati, se va juca, va forma noi relatii. Te gandesti cum sa-l sprijini in aceasta schimbare, de la a-i pregati lucrurile necesare pana la a-i oferi suportul emotional de care are nevoie. Adaptarea la gradinita este un proces solicitant pentru orice copil, chiar si pentru cei care au mai avut ocazia sa interactioneze cu alte grupuri de copii sau au mai participat la activitati educationale in diferite contexte. Fiecare parinte se intreaba cand este cu adevarat pregatit copilul pentru a incepe gradinita, ce inseamna ca este pregatit si care este rolul sau in acest demers. Unii din cei mai importanti factori care tin de pregatirea copilului pentru gradinita se refera la informatiile pe care le are acesta despre ceea ce urmeaza, la atitudinile sale si asteptarile fata de noua etapa pe care o incepe, la increderea pe care o are ca experienta va fi una pozitiva si la abilitatile pe care le are deja copilul.

A-l implica pe copil in procesul de pregatire ne ajuta sa intelegem mai bine nevoile lui reale si ce simte fata de experienta noua prin care trece. Copilul se poate gandi la lucruri la care adultul nu s-a gandit, poate avea intrebari sau ingrijorari pe care nu stim sa le anticipam, poate avea deja informatii eronate despre ce va urma. Atunci cand vorbim cu copilul despre ceea ce simte si gandeste, el va simti ca este respectat si valorizat si va avea mai multa incredere. Pentru ca la aceasta varsta copilului ii este greu sa exprime verbal gandurile si emotiile, putem sa facilitam comunicarea jucandu-ne.

Iata cateva idei de joaca:

• Cerem copilului sa deseneze cum va fi la gradinita si apoi sa ne povesteasca ce a desenat si de ce;

• Citim sau cream povestioare despre inceperea gradinitei si discutam despre ce fac, simt si cred personajele;


• Construim din plastilina sau din alte materiale persoanele pe care le va intalni copilul la gradinita;

• Jucam mici scenete in care suntem pe rand doamna educatoare, colegi sau chiar jucarii.

Aceste activitati ne ajuta sa aflam asteptarile si temerile copiilor legate de inceperea gradinitei si sa lansam discutii prin care sa clarificam aceste lucruri. Chiar daca copilul are varsta necesara pentru inscrierea la gradinita, nu inseamna in mod automat ca este pregatit pentru solicitarile acestei experiente.

A fi gata de gradinita inseamna un anumit nivel de dezvoltare al copilului – ne intereseaza daca este pregatit din punct de vedere social, emotional, fizic si cognitiv sa participe zilnic la un program educational structurat, intr-un grup de copii. Putem sa il pregatim daca stim care sunt abilitatile pe care i le va solicita mersul la gradinita si ce va invata acolo. Unele ‘pregatiri’ este bine sa le facem cu mai mult timp inainte, altele chiar inainte de prima zi de gradinita. Unul dintre obiectivele principale ale anilor de gradinita este dezvoltarea abilitatilor sociale, ca de exemplu a se intelege bine cu alti copii si a asculta de alti adulti, nu doar de parinti. La 3-4 ani, la gradinita, copilul va invata:

 •     1. Sa se desparta de parinti pe perioada orelor de gradinita fara mare dificultate,
 • 2. Sa se adapteze noilor situatii, in special programului de gradinita,
 • 3. Sa aiba incredere in educatoare si sa urmeze cerintele acesteia,
 • 4. Sa exprime ceea ce simte si doreste fata de adultii si copiii cu care interactioneaza, intr-un mod care nu duce la conflict;
 • 5. Sa aiba comportamente autonome,
 • 6. Sa respecte regulile clasei – de exemplu sa stea linistit, sa ridice mana pentru a vorbi sau sa stranga impreuna cu ceilalti copii jucariile,
 • 7. Sa se joace impreuna cu alti copii si nu doar alaturi de alti copii si sa accepte sa imparta lucrurile,
 • 8. Sa recunoasca ceea ce simt ceilalti,
 • 9. In jurul varstei de 4 ani, sa isi focalizeze atentia pe o activitate in jur de 10 – 15 minute. La gradinita va exersa aceste abilitati prin joaca, in grupul de copii. Si acasa, putem dezvolta aceste abilitati si pregati copilul pentru activitatile de la gradinita, tot prin joaca si distractie. Copilul nu trebuie sa simta ca orice activitate este o lectie sau are un obiectiv educational. Atunci cand pregatirea pentru gradinita este o parte integrata in mod natural si firesc in activitatile obisnuite, si noi si copilul suntem mai relaxati si mai eficienti.

Iata cateva idei prin care putem pregati copilul pentru inceperea gradinitei, cu mai mult timp inainte:  

 • 1. Planificati activitati sociale Copiii de gradinita trebuie sa invete inca din primele zile sa se inteleaga bine cu ceilalti colegi. Impartirea jucariilor, asteptarea randului sau cooperarea sunt ablitati care i se solicita dar care sunt foarte dificile pentru aceasta varsta. De aceea este important sa-l expunem pe copil dinainte la cat mai multe situatii sociale, in care sa aiba posibilitatea de a relationa cu alti copii si a incepe sa exerseze abilitatile mentionate. Puteti programa intalniri acasa, cu unul-doi copii, in parc, il puteti inscrie la un curs de muzica, dans, activitati creative.
 • 2. Ajutati-l sa-si formeze asteptari realiste privind mersul la gradinita Cei mai multi dintre copii sunt macar putin speriati de momentul inceperii gradinitei. Incurajari de genul ‘nu are de ce sa-ti fie frica, o sa fie cea mai mare distractie posibila’ nu il ajuta cu adevarat si nu-i creeaza asteptari realiste. Ingrijorarile pe care le are copilul trebuie identificate si discutate fara a le minimaliza sau lua in deradere. Includeti detalii de genul: unde este gradinita, ce va face acolo, cine va mai fi impreuna cu el. Vizitati gradinita pentru a vedea locatia, copiii, educatoarea. Cititi-i sau inventati povesti despre personaje care merg la gradinita, jucati-va de-a gradinita acasa.
 • 3. Obisnuiti copilul cu rutine zilnice predictibile La gradinita va avea un program de respectat, si va vedea ca activitatile se repeta in fiecare zi la fel: lectiile, masa, somnul de pranz, joaca afara etc. Este bine sa il obisnuim dinainte cu unele activitati stabile, de exemplu, ore fixe de masa, ritualul de seara dinainte de culcare, mersul in parc dupa-amiaza.
 • 4. Stabiliti impreuna si exersati modul de a va lua ramas-bun cand veti lasa copilul la gradinita Copilul se poate ingrijora ca parintii nu se vor intoarce sa-l ia de la gradinita la sfarsitul programului, ca nu vor mai sti drumul spre gradinita, ca nu vor sti la ce ora sa-l ia. Inventati un mic ritual pe care sa-l folositi doar cand lasati copilul la gradinita, un salut special, doar al dvs., care sa reduca nivelul de stres si ingrijorare al copilului si sa-i dea asigurarea ca va veti intoarce dupa el. Acest salut va va ajuta sa nu petreceti prea mult timp luandu-va ramas-bun, dar nici sa va furisati cand plecati – ambele variante aduc mai multa teama si stres copilului. Atunci cand parintii se poarta firesc si linistit la momentul separarii, si copilul va invata sa faca la fel.
 • 5. Cititi-i zilnic copilului Programul de gradinita include sesiuni de ascultat povesti. A acorda zilnic 10-15 minute pentru a-i citi copilului acasa il obisnuieste cu aceasta activitate si ii dezvolta abilitatea de a asculta cu atentie. Experientele timpurii pe care le are copilul cu cartile (i se citeste des, vede carti in casa, ii vede pe parinti citind, are cartile lui la care are acces), il ajuta in dezvoltarea cititului si cresc interesul copilului fata de lectura. Cand ii cititi copilului, alegeti povestioare scurte, cat mai ritmate, cu fraze care se repeta, chiar cu rime. Cand copilul incepe sa le memoreze, va incepe sa pretinda ca citeste impreuna cu dvs, sau alege roluri pe care le interpreteaza. Un alt exercitiu folositor, care il pregateste pentru gradinita, este sa va opriti la jumatatea povestii si sa-i cereti copilului sa se gandeasca la un final posibil. Copilul isi dezvolta imaginatia dar aveti si un prilej de a discuta ceea ce a inteles si a invatat din poveste.
 • 6. Ajutati-l sa exerseze abilitatea de a sta linistit si a-si focaliza atentia Una din provocarile la inceperea gradinitei este a-l invata pe copil sa stea linistit pe scaunel si sa fie atent. Il poti ajuta pe copil sa se pregateasca pentru aceasta solicitare prin urmatorul exercitiu: din cand in cand, cere-i sa stea cu ochii inchisi si sa numeasca toate sunetele pe care le aude in jurul lui. Intrebati-l cine produce respectivele sunete, de unde vin ele. O alta solicitare la care va trebui sa se adapteze copilul este sa raspunda la cerinte care presupun mai multe etape de actiune. Cereti copilului sa faca o serie de actiuni, de exemplu sa-si duca pantofii in camera lui si sa-i puna in dulap. Sau, sa mearga in baie sa se spele pe maini apoi sa vina in buncatarie sa va ajute sa puneti masa. Jucati jocuri care presupun atentie la pasii de urmat, probleme de rezolvat, actiuni realizate pe rand. De exemplu, puteti juca in masina sau pe drumul spre parc jocul ‘ghiceste personajul’: parintele da un indiciu despre un personaj din desene animate sau din povesti – de exemplu ‘este portocaliu’, dupa care copilul pune intrebari succesive, pentru a identifica personajul.
 • 7. Practicati activitati creative de arta plastica Pictura cu degetele, modelarea plastilinei – ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile vizuale si motrice necesare scrisului. Incurajati copilul sa creeze cat mai des posibil. Exercitii simple de unire a punctelor prin linii sau rezolvarea unor labirinturi usoare ii dezvolta in plus copilului aceste abilitati.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum pregatim copilul pentru inceperea gradinitei/scolii? ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact