Diverse

Cum reactionam cand copilul se urca si coboara de pe scaun, isi loveste fratii sau arunca mancarea?

Cum reactionam cand copilul se urca si coboara de pe scaun, isi loveste fratii sau arunca mancarea?
Laurentiu Ianculescu

copilulAlina Ioana Ciocodan, psiholog

  • Spuneti-i copilului sa se opresca din ceea ce face si ce sa faca in loc. Laudati imediat copilul daca a facut ceea ce i-ati cerut.
  • Faceti apel la reguli si consecinte logice. Daca situatia impune formularea unei reguli noi, nu ezitati sa o faceti. De exemplu, o regula care sa elimine comportamentul agresiv al copiilor este ca ‘folosim mainile la masa doar pentru a ne hrani.’ Stabiliti si o consecinta logica a incalcarii regulii.
  • Daca regula a fost incalcata, comunicati-i copilului ce a facut gresit si aplicati consecinta logica. De exemplu: ‘Ai folosit mainile pentru a-l lovi pe fratele tau. Daca se mai intampla o data, vei merge in camera alaturata sa te linistesti’.
  • Folositi timpul de linistire (time-out). Cand copilul nu a facut ceea ce i-ati cerut sau a incalcat regulile din nou, ii explicati ce a facut gresit si il conduceti la locul de linistire. Spuneti-i ca trebuie sa stea sa se linisteasca timp de 2-3 minute. Dupa cateva secunde dupa ce s-a linistit, mergeti la el si ii spuneti ‘pentru ca te-ai linistit, acum putem merge la masa sa terminam de mancat’.
  • Permiteti-i copilului sa se intoarca la masa. Laudati copilul cat de curand puteti pentru modul in care mananca. Daca se repeta comportamentul nepotrivit, repetati timpul de linistire de atatea ori pana ce copilul inceteaza sa-l mai faca. Este indicat ca dupa fiecare perioada de linistire sa-i permiteti copilului sa se intoarca la masa, pentru a-i da sansa de a se comporta adecvat.
  • Stabiliti sfarsitul mesei. Masa se termina cand timpul alocat a expirat. La finalul mesei, luati farfuriile de pe masa chiar daca copilul nu a terminat de mancat.
  • Faceti o retrospectiva a mesei. Spuneti copilului ce v-a placut in comportamentul lui la masa. ‘Bravo, Andrei! Ai stat la masa pe toata durata cinei’. Daca a respectat regulile stabilite pentru servirea mesei, acordati-i recompensa promisa. Daca nu a respectat regulile, nu-i oferiti recompensa stabilita la inceputul mesei. Explicati-i calm regula pe care a uitat sa o urmeze ‘Ai uitat sa mesteci mancarea cu gura inchisa’.
  • Stabiliti un obiectiv pentru masa urmatoare ‘Maine vom vedea daca iti amintesti sa mananci cu gura inchisa!’
  • pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum dezvoltam un comportament alimentar sanatos la copii? ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact