Diverse

Cum reactionam la fricile copiilor?

Cum reactionam la fricile copiilor?
Cristian Ianculescu

copiilorAlina Ioana Ciocodan, psiholog

Cu totii stim ca majoritatea copiilor dezvolta frici la un moment dat. Cel mai frecvent le e frica de intuneric, de zgomote, de animale mari, de monstri, le este frica sa nu se piarda sau sa stea singuri.

Frica este o parte normala a dezvoltarii emotionale a copilului. Frica si ingrijorarea pot aparea in perioade de schimbari in viata copilului (la mutarea intr-o alta locuinta, la o scoala noua, la inceperea unei noi activitati).

Frica poate aparea deoarece copilul nu intelege ce i se intampla sau ce li se intampla celor din jur. Unele comportamente problematice ale copilului (cearta cu fratii sau prietenii, probleme cu somnul, plans, opozitii fata de cerintele parintilor etc.), a caror cauza nu reusim sa o depistam uneori, pot semnala existenta fricii.

Ca parinti este important sa fim atenti la comportamentele copilului pentru a citi semnele starilor de frica pe care le traieste. Agresivitatea, evitarea sau lipsa de actiune – cele mai frecvente reactii in situatii noi – sunt rezultatul emotiilor de frica.

Vom prezenta in continuare cateva idei practice care va arata cum sa va raportati la fricile copilului.

1. Nu luati in ras fricile si ingrijorarile copilului chiar si atunci cand par irationale si copilaresti. Ele sunt reale si foarte serioase pentru copil.

2. Ascultati ce spune copilul despre fricile lui si aratati-i ca sunteti dispus sa-l ajutati.

3. Dati timp copilului sa isi depaseasca fricile, nu o va putea face peste noapte.

4. Vorbiti cu copilul despre fricile lui – i se vor parea mai putin coplesitoare.


5. Evitati sa spuneti copilului ca nu are de ce sa se teama. Acest lucru ii transmite de fapt ca nu intelegeti ce simte sau nu va pasa ca simte astfel.

6. Povestiti copilului despre frici pe care le-ati avut dvs. si cum le-ati depasit.

7. Ajutati copilul sa se gandeasca la ceea ce il ajuta sa reduca frica. Daca de exemplu ii este frica de intuneric, discutati despre modul cum se poate simti mai in siguranta (lampa de veghe, personaje care il protejeaza noaptea, rutina de la culcare.)

8. Pentru ca exprimarea verbala a fricii este dificila mai ales la copiii mici, oferiti-i prilejul sa ‘vorbeasca’ despre frica prin joc – de exemplu ne jucam de-a doctorul si asta ne ajuta sa depasim frica de a merge la doctor.

9. Minimalizati posibilele surse de frica la care este expus copilul – in special imagini si informatii infricosatoare de la televizor.

10. Pregatiti copilul inainte de situatiile care va asteptati sa le provoace frica (de exemplu schimbarea scolii). Spuneti-le ce se va intampla acolo, cine va mai fi prezent, la cine poate apela daca i se face frica.

11. Expuneti copilul treptat la situatii asemanatoare dar mai putin infricosatoare celor care le provoaca frica – de exemplu, daca ii este frica de caini, incepeti prin a-i arata imagini cu caini, a va juca cu catei de plus, a vedea catei la magazinele de animale de companie.

12. Laudati orice efort al copilului de a-si confrunta fricile.

13. Fiti atenti la modul cum transmiteti copilului propriile dvs. frici si ingrijorari. Anxietatea se invata de obicei in familie – majoritatea copiilor cu o problema de anxietate au cel putin un parinte cu o problema de anxietate.  Emotiile noastre – si ale copiilor de asemenea – ne pot fi prieteni de nadejde. Ele fac parte din viata noastra, sunt firesti, ne fac umani, ne ajuta sa intelegem mai bine ce asteptam, ce gandim, ce credem, ce valori avem. Rabdarea de a ne intelege si accepta propriile emotii este un proces care dureaza toata viata. A porni in acest proces de pe baze sigure sau nu depinde de parinti si de implicarea lor in dezvoltarea emotionala a copiilor inca de la cea mai mica varsta. Increderea si acceptarea propriei persoane sunt arme care vor ajuta o persoana in absolut orice situatie intalnita in viata.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Dezvolta increderea in sine a copilului tau ®

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Cristian Ianculescu

specialist in dizolvari - infiintari firme office@mastercount.ro

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact