Diverse

Cum sa dezvoltam un comportament alimentar sanatos al copilului?

Cum sa dezvoltam un comportament alimentar sanatos al copilului?
Laurentiu Ianculescu

 copiluluiAlina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

Iti poti ajuta copilul sa invete un stil de viata sanatos inca de la nastere. Atunci cand comportamentele sanatoase devin parte a stilului normal de viata al familiei – un mod natural in care decurg lucrurile in viata de zi cu zi – nu va trebui ca mai tarziu sa introduci reguli mai dificil de acceptat pentru copil. Iata cateva recomandari prin care sa mentii un stil de viata sanatos in familie, astfel incat copilul sa adopte la randul sau comportamente sanatoase:

1. Acasa este un loc in care se mananca sanatos: atunci cand copilul vede in frigider, pe lista de cumparaturi si in farfuriile parintilor mancare sanatoasa, invata ca aceasta este normalitatea. Cand avem cat mai putine alimente nesanatoase in casa, copilul le va cere mult mai rar.

2. Stim care sunt alimentele sanatoase: fructele, legumele, cerealele integrale, pestele, carnea slaba si lactatele sunt grupele de alimente pe baza carora ne stabilim meniul si optiunile alimentare.

3. Suntem atenti la marimea portiilor: studiile spun ca atunci cand li se permite sa-si urmeze propriul apetit, copiii aleg, in general, cantitatea cea mai potrivita de mancare pentru nevoile lor.


4. Faceti distinctia dintre alimentele de zi cu zi si cele pe care le putem manca ‘din cand in cand’ cand : copiii pot invata sa faca distinctia dintre aceste doua categorii de alimente: pe cele sanatoase le putem manca zi de zi, pe cele mai putin sanatoase doar ocazional. Varianta de a plasa mancarea nesanatoasa dar preferata de copii (de gen fast food, chipsuri, dulciuri) in categoria ‘din cand in cand’ este o alegere mai eficienta decat interzicerea ei totala. Atunci cand un aliment este interzis total, devine si mai atractiv pentru copil.

5. Stabiliti rutine alimentare sanatoase: a manca sanatos nu inseamna doar a alege alimente sanatoase, ci si a manca in mod regulat si benefic pentru intreaga familie. De exemplu, a manca zilnic micul dejun, a avea ore stabile de masa, a manca impreuna cu familia la masa si nu in fata televizorului sau a computerului, a aloca suficient timp meselor pentru a manca relaxat – toate acestea sunt comportamente alimentare sanatoase.

6. Centrati-va pe aprecierea alegerilor sanatoase pe care le face copilul si mai putin pe a transforma mesele in batalii ‘care pe care’ si negocieri fara sfarsit. Puteti incuraja mai usor obiceiurile alimentare sanatoase daca mesele sunt ceva distractiv si placut. Un mod de a face acest lucru este a-l lauda pe copil atunci cand alege un aliment sanatos, si a-i explica intr-un mod simplu ce beneficii va avea – ‘O sa ai oase puternice pentru ca ai ales sa bei lapte.’ De asemenea, va fi mai probabil ca alimentul ales de copil sa fie unul sanatos daca optiunile pe care i le oferiti sunt unele sanatoase.

7. Transformati activitatea fizica intr-o parte normala a fiecarei zile: activitate fizica nu inseamna numai sa practici un sport, ci si sa mergi pe jos, sa plimbi cainele, sa urci scarile in loc de a lua liftul, sa lucrezi in gradina. Atunci cand toata lumea din familie face aceste lucruri, si copilul le va considera ceva normal.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum dezvoltam un comportament alimentar sanatos la copii? ®

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact