Diverse

Cum sa vorbim cu copilul despre relatii?

Cum sa vorbim cu copilul despre relatii?
Laurentiu Ianculescu

copilulAlina Ioana Ciocodan, psiholog

Pentru copiii mici, relatiile se refera doar la cele cu parintii, membrii apropiati ai familiei si copii de varste apropiate. In adoescenta, un nou personaj isi face aparitia – relatia romantica. Acest moment este o etapa esentiala in dezvoltarea copilului, si vne o data cu alte schimbari majore ale adolescentei – fizice, emotionale, sociale si mentale. Toate aceste schimbari sunt foarte mult legate de interesul tot mai crescut al adolescentului fata de imaginea sa corporala, de independenta si spatiu privat. Suisurile si coborasurile emotionale ale unei relatii romantice il duc pe adolescent spre dezvoltarea unor abilitati ca: a-i pasa de o alta persoana, a impartasi, a-si dezvolta intimitatea. Drumul spre o relatie romantica este diferit de la un copil la altul. In jur de 9-10 ani, copilul incepe sa exerseze tot mai multa autonomie fata de familie iar interesul fata de prieteni creste.

Intre 10-14 ani, copilul incepe sa prefere compania grupurilor mixte de prieteni, unde gaseste de cele mai multe ori o persoana cu care incepe o relatie romantica.  Intre 15 si 19 ani, relatia romantica poate deveni aspectul cel mai important al vietii emotionale si sociale a adolescentului. Prietenia devine mai profunda si mai stabila. Multi adolescenti petrec foarte mult timp gandindu-se si vorbind despre a fi intr-o relatie romantica.

Familia joaca un rol esential in modul in care copilul gandeste despre relatii si intimitate, inclusiv despre intimitatea sexuala. Atunci cand vorbim cu copilul despre aceste lucruri de la o varsta mica, acesta se va simti confortabil sa va puna intrebari si sa va impartaseasca lucruri atunci cand trece spre varsta adolescentei. Cand incurajam conversatiile despre emotii si sentimente, prietenie, relatii de familie, copilul se simte mai increzator sa vorbeasca despre relatii cu dvs.. Atunci cand vede si stie ce inseamna respect si comportament potrivit intr-o relatie de familie sau de prietenie, va putea transfera aceste abilitati in relatia romantica. Chiar daca este tot mai influentat de prieteni – lucru normal si sanatos – adultii din viata copilului sunt totusi modelele de la care copilul va invata cel mai mult. Modul cum gestionati propriile dvs. relatii – cu sotul/sotia, cu prietenii si familia – si modul cum vorbiti in general despre femei, barbati, rolul fiecaruia, relatii, sentimente – il invata pe copil sa respecte, sa valorizeze si sa-i pese de o alta persoana.

Nu exista o varsta potrivita pentru inceperea unei relatii – fiecare copil este diferit si valorile fiecarei familii sunt diferite. Persoana speciala care trezeste interesul adolescentului face de obicei parte din grupul de prieteni. Cand copilul doreste sa iasa doar cu respectiva persoana, este important sa incercati sa va dati seama cat de pregatit este pentru a incepe o relatie romantica. O discutie despre acest lucru ar trebui sa va lamureasca daca copilul isi doreste o prietena sau un prieten doar pentru ca ceilalti colegi au deja o relatie, daca crede ca a avea prieten/ prietena este singurul mod de a iesi si a se distra sau daca vrea sa petreaca timp cu o persoana pentru a o cunoaste mai bine. Daca persoana de care copilul este interesat este mai mica sau mai mare ca varsta este important sa aflam ce stie copilul despre asteptarile diferite fata de o relatie, la varste diferite. Cand vorbim cu copilul despre o posibila relatie romantica, este bine sa aducem in discutie subiecte importante, ca de exemplu: ce inseamna sa tratezi frumos si respectuos o persoana, ce inseamna sa te desparti de o persoana si cum o poti face civilizat, cum sa respecti individualitatea si limitele unei alte persoane. Sunt multe aspecte care seamana cu o discutie despre relatiile de prietenie sau familie – si este bine sa le includem si sa nu ne centram doar pe cele legate de sexualitate. In functie de valorile familiei dvs., este important sa discutati specific despre comportamente, reguli si consecintele aferente nerespectarii regulilor. Este de asemenea important sa stabiliti cu copilul ce poate sa faca atunci cand nu se simte in siguranta in relatie, cand se simte presat sau tratat nerespectuos. Transmiteti copilului mesajul ca poate veni oricand la dvs cu intrebari sau pentru a discuta ce simte si ce il framanta – sunteti acolo pentru a-l asculta. La inceperea unei relatii romantice este important sa discutati si despre partea sexuala a acesteia. A vorbi cu copilul despre sexualitate nu il incurajeaza sa inceapa viata sexuala mai devreme si inainte de a fi pregatit. Din contra, studiile spun ca discutiile deschise si confortabile despre sexualitate sunt parte a relatiei sanatoase parinte-copil, amana de fapt inceperea vietii sexuale, il ajuta pe copil sa se implice in relatii mai sigure si sa-si asume mai putine riscuri.

Pregatirea copilului pentru a avea experiente pozitive in relatiile romantice nu inseamna insa doar a purta acea discutie dificila atunci cand copilul este deja adolescent. Educatia, inclusiv despre sexualitate, trebuie sa inceapa de fapt cand copilul este mult mai mic. Iata ce putem face in privinta educatiei sexuale a copiilor, inca din primii ani de viata:

• La varsta de 2 ani, copilul este bine sa stie denumirea corecta a tuturor partilor corpului.

• La 3-4 ani, copilul incepe sa se joace de-a doctorul, de-a mama si tata, si incepe sa puna intrebari de genul ‘cum apar bebelusii’.

• In jurul varstei de 8 ani puteti incepe sa pregatiti copilul pentru schimbarile prin care va trece in perioada pubertatii si sa ii explicati cateva lucruri de baza despre reproducere si sexualitate. Este o varsta potrivita si pentru a discuta despre mesajele pe care le primeste din mass-media legat de sexualitate.

• In clasele primare si mai tarziu, copiii au nevoie de sprijinul parintilor in a invata cum sa gestioneze influentele din partea prietenilor, presiunile, cum sa-si formeze o imagine corporala realista, cum sa identifice si sa gestioneze emotiile si sentimentele fata de o alta persoana.

• In perioada adolescentei, copiii au nevoie de ghidarea parintilor in luarea deciziilor privitoare la relatii, comunicarea limitelor proprii intr-o relatie, protejarea fata de situatiile riscante.

Pe parcursul anilor, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa-i transmiteti copilului valorile familiei dvs. privitoare la relatiile sanatoase. Informatiile despre biologie si sanatate le invata si la scoala. Dar numai parintii sunt cei care se pot asigura ca atitudinile si convingerile copilul il vor ajuta sa aiba relatii romantice sanatoase, sigure, care sa-i aduca multe satisfactii. Valorile importante pe care o familie i le insufla copilului sunt despre rolul femeii si al barbatului intr-o relatie, despre orientarea sexuala, despre imaginea corporala, despre respect si limite intr-o relatie, despre cunoastere reciproca, prietenie si intimitate. Cheia este sa fim atenti la momentele cele mai potrivite din viata de zi cu zi care pot reprezenta oportunitati de invatare, in care puteti aduce in discutie aceste lucruri in mod firesc si puteti impartasi cu copilul ceea ce credeti. Aceste momente apar oricum si este bine sa le folosim: atunci cand ii facem baie copilului de 3-4 ani, putem vorbi despre partile corpului si despre cat de interesant este corpul omenesc. Daca ne uitam impreuna cu copilul de 7-8 ani la un film, si un cuplu se retrage in dormitor, ii putem explica despre intimitate si despre dragostea dintre doua persoane de sex opus. Cand auzim la radio, in masina, impreuna cu copilul de 11-12 ani, stiri despre o campanie de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala, ii explica ceea ce credem despre siguranta intr-o relatie. Folosind aceste momente de invatare, ii puteti oferi copilului informatii usor de asimilat pentru el, si in cantitatea considerata de dvs cea mai potrivita. Ii transmiteti astfel meajul ca in familia dvs. subiectele legate de sexualitate nu sunt tabu, ci sunt abordate in mod firesc, si poate discuta cu dvs. ceea ce ii este neclar. Nu este intotdeauna usor sa abordam cu copiii nostri subiectele legate de sexualitate – ne putem simti mai confortabil daca urmam urmatoarele secvente:

• Mai intai, aflati ce stie deja copilul sau ce crede. Este o oportunitate sa corectati eventualele informatii gresite primite din alte surse, si nu trebuie sa gasiti dvs. introducerea cea mai potrivita. De exemplu, intrebati copilul de unde crede el ca vin bebelusii.


• Corectati eventualele informatii eronate si dati copilului informatii corecte chiar daca este mic, folosind termenii corecti dar un limbaj simplu, adaptat varstei lui. De exemplu, ‘bebelusii cresc intr-un loc special din burtica mamei numit uter.’

• Folositi momentul discutiei pentru a transmite si valorile dvs – de exemplu ‘este extraordinar sa devii mamica sau tatic daca esti pregatit sa ai grija de un bebelus’. Aceasta abordare este utila si in discutiile cu adolescentii. De exemplu, daca in drumul cu masina auziti un comentariu despre intreruperea de sarcina initiati discutia intreband daca au discutat vreodata la scoala despre acest subiect si ce li s-a explicat. Incercati sa fiti deschis si relaxat, astfel incat copilul sa va perceapa ca pe un bun ascultator. Pentru a mentine aceasta perceptie si in continuare, iata cateva recomandari:

• Recompensati intrebarile copilului. Chiar daca sunteti surprins de intrebarea copilului, nu evitati raspunsul spunandu-i ca veti vorbi cand mai creste sau chestionandu-l de ce vrea sa afle acel lucru. Mai bine spuneti-i ca va bucurati ca v-a intrebat si ca s-a simtit confortabil sa vorbeasca cu dvs despre subiecte delicate.

• Initiati dvs discutii cu copilul, in mod firesc. Nu asteptati doar intrebari din partea copilului, ele poate nu vor veni niciodata – este responsabilitatea dvs sa asigurati educatia copilului. Chiar daca copilul nu intreaba, are nevoie sa stie.

• Fiti sincer. Este in regula deca nu stiti un raspuns, spuneti-i acest lucru si ca va veti informa si va veti gandi la subiectul propus. Nu amanati prea mult sa reluati discutia.

• Spuneti-i copilului cum va simtiti. Este normal ca uneori sa va simtiti stanjeniti in discutiile despre sexualitate, mai ales daca nu ati avut astfel de discutii cand erati dvs copil. Puteti sa-i explicati copilului de ce va simtiti astfel dar ca aveti incredere ca pe parcurs lucrurile vor deveni mai usoare si va veti simti mai confortabil.

• Folositi oportunitatile de invatare care apar natural. Ele va ajuta sa evitati discutiile prea formale, in momente dificil de gestionat din punct de vedere emotional si pentru dvs si pentru copil.

• Ascultati copilul cu adevarat – centrati-va mai putin pe informatia pe care vreti s-o transmiteti si mai mult pe a intelege ingrijorarile copilului. Deschiderea dvs spre a asculta fara a interveni imediat este ceea ce are nevoie copilul pe termen lung.

• Explicati copilului valorile in care crede familia dvs. Puneti-le dvs mai intai in ordine si asigurati-va ca ceea ce faceti reflecta ceea ce sustineti, inainte de a i le transmite.

• Ambii parinti au responsabilitatea de a educa copiii in privinta sexualitatii. Copiii au nevoie sa auda puncte de vedere ale adultilor de ambele sexe. De asemenea, atat baietii cat si fetele au nevoie de educatie sexuala.

• Nu va centrati doar pe aspectele negative, legate de riscuri, chiar daca acesta vi se pare obiectivul principal in discutiile cu un adolescent. Aduceti in discutie frumusetea unei relatii romantice si faptul ca sexualitatea este o parte fireasca a vietii adulte.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum abordam discutiile dificile cu copiii? ®

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact