Diverse

Cum se completeaza declaratia 200?

Cum se completeaza declaratia 200?
Ionut Bratanov

declaratia 200Cine  depune declaratia 200?

Se depun de catre persoanele fizice care au obtinut venituri, in general altele decat cele salariale, si anume din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, din transferul titlurilor de valoare, operatiuni cu valuta la termen, venituri din silvcultura si piscicultura.

Fiecare dintre aceste categorii are anumite specificatii, deaceea trebuie tratat cu atentie. De exeplu, pentru veniturile din profesii liberale se poate deduce unele cheltuieli legate strict de activitatea care produce venituri si e neparat inregistrarea persoanei declarante sub o anumita forma cum ar fi PFA sau Intreprindere Individuala.

Ce data trebuiesc completate?

Declaratia 200 se poate descarca de aici http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_200_2014.pdf si aceasta trebuie sa contina: date contribuabilului, categoaria de venit, determinarea venitului net, forma de organizare, obiectul de activitate, sediul, documentul de autorizare, data inceperii sau a incetarii activitatii. Deasemenea trebuie completata si datele privind venitul.

Ce sunt datele privind activitatea?

Categoria de venituri reprezinta tipul de venit obtinut de persoana care face declararea, de exemplu veniturile comerciale sunt altele decat cele independente, cum ar fi din cedarea folosintei bunurilor. Profesiile liberale sunt profesiile cum ar fi: avocat, notar, auditor financiar, expert contabil, profesii medicale…etc.

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt veniturile obtinute pe baza unui contract de drepturi de autor, din brevete, desene, licente, procedee tehnice, drepturi conexe drepturilor de autor…etc.


Determinarea venitului poate fi pe norma de venit, adica pentru fiecare cod CAEN se stabilieste la nivel local un anumit venit, pe baza caruia se plateste un impozit pe venit fix. Venit in cote forfetare de cheltuieli, este ceva asemanator, in sensul ca se stabileste o cota forfetara pentru animite tipuri de venituri, adica un procent de cheltuieli, care se scade din venitul brut, astfel obinandu-se un venit net ca si baza de calcul a impozitului. Sistemul real este sistemul clasic, conform caruia din veniturile borinute se deduc cheltuielile deductibile, si se obtine vanitul net, ca si baza de calculu a impozitului pe venit.

Obiectul de activitate este cel mentionat pe certificatul de inregistrare , care da dreptul paracticarea respectivei meserii sau obtinerea respectivului venit. Bineinteles ca la multe dintre venituri nu poate fi vorba de un astfel de obiect de activitate, cum ar fi venituri din cedarea folosirii bunurilor sau venituri din operatiuni de vanzare-cumparare.

Ce se trece la datele privind venitul?

In general, in cazul calculului real, la venitul brut se trece venitul obtinut, la cheltuieli deductibile se trec suma cheltuielilor ce au fost cheltuite conform legislatie in vigoare, si la Venitul net se trece diferenta dintre acestea. Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact