Diverse

Cum se inregistreaza o factura de avans in valuta cu TVAI

Cum se inregistreaza o factura de avans in valuta cu TVAI
Laurentiu Ianculescu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este foarte important faptul generator al actiunii dar in acelasi timp si exigibilitatea. Sa presupunem ca este vorba de o firma care realizeaza constructii speciale – turnuri de parasutism, furnale sau chiar si constructii civile. Sa presupunem ca lucrarile sunt acceptate de Beneficiar trimestrial, mai exact la sfarsitul fiecarui trimestru. Factura se emite in valuta, cu decontare in lei. Primul trimestru s-a incheiat. Beneficiarul accepta terminarea lucrarilor pe data de 12 aprilie. Prestatorul are urmatoarele posibilitati sa emita factura:

 

1. Va emite factura inainte de 31 martie, sa zicem pe 27 martie. Asta inseamna ca Exigibilitatea TVA este anticipata (mai sunt cateva zile pana la terminarea trimestrului). Cursul folosit va fi cel din data de 27 martie,iar TVA-ul va fi prins in decontul lunii martie.

 


Pe 12 aprilie, cand Beneficiarul accepta lucrarea, este posibil sa avem 2 situatii:

a. intre factura emisa si valoarea lucrarii efectuate nu exista diferente si atunci nu se vor face regularizari la decont.

b. intre factura emisa si valoarea lucrarii exista diferente si atunci vom face regularizari. Cursul pentru diferenta va fi cursul din 12 aprilie, in timp ce pentru avans se va pastra cursul din 27 martie.

 

2. Factura este emisa pe data de 10 mai (in conditiile in care situatia a fost acceptata pe 12 aprilie. Cursul folosit nu va fi cel din factura ci cel din 12 aprilie, iar TVA-ul va fi prins in decontul din luna aprilie.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact