
Cu un salariu mediu pe economie poți avea un stil de viață confortabil și destul de permisiv. Chiar și atunci când ai un venit mai mic și reușești să menții un buget, poți să cumperi tot ce îți dorești. Însă, facem de multe ori greșeli financiare care ne conving că nu câștigăm destui bani. Desigur, nici motivația dată de lipsuri pentru a avansa în carieră nu este rea, atâta timp cât nu cazi în extrema cealaltă, de a te plânge continuu de lipsa banilor.
O problemă pe care o au majoritatea românilor și care are ca sursă lipsa de educație financiară este că nu știm când este cazul să luăm un împrumut. Ideal ar fi ca pentru cumpărăturile foarte costisitoare să avem deja bani puși deoparte, sau cel puțin asta ne învață părinți noștri care au trăit într-o altă eră economică. Însă realitatea ne spune că avem nevoie de împrumuturi atunci când vrem s facem investiții mai mari. Cheia este să cercetați întâi piața pentru a vedea care este cea mai convenabilă ofertă. Spre exemplu, CredPro.bg este un site unde poți găsi toate informațiile necesare despre împrumuturi.
Compararea cu alții este un alt motiv pentru care crezi că nu câștigi îndeajuns. De multe ori am vrea să putem să ne asemănăm cu prietenii noștri care ne povestesc despre aventurile lor în țări exotice sau despre investițiile pe care le fac. Și am vrea să facem asta fără nici un fel de efort financiar. Însă nu luăm în considerare statutul social și tipul de carieră. Dacă ne comparăm stilul de viață cu cineva care are un venit dublu, inevitabil vom ajunge la concluzia că nu avem îndeajuns de mulți bani.
De altfel, neacceptarea statutului social impus de venit poate duce la percepția că acesta nu este îndeajuns. Cu toții ne dorim o locuință spațioasă, concedii în țări străine și lucruri scumpe. Însă, nu ar trebui să faci aceste investiții atunci când nu ți le permiți sau dacă nu poți plăti ratele în cazul în care faci un împrumut. Asta nu înseamnă că nu vei realiza niciodată nimic. Trebuie doar să faci mici economii și să investești deștept pentru a-ți îndeplini dorințele.
Și așteptările pe care le ai de la propriul venit este o cauză pentru instabilitatea financiară. Ar trebui să fie foarte clar ce vei face cu banii de la salariu la salariu, după ce plătești facturile. Însă pentru că iei în calcul salariu inițial, înainte de taxe și cheltuieli obligatorii ești dezamăgit de cât de puțin cheltui în realitate. Acesta este încă un motiv pentru care ar trebui să îți faci un buget lunar.
Iar dacă nu ești vinovat de niciuna dintre aceste greșeli, ar trebui să cauți alternative. Periodic ar trebui să tai din cheltuieli. Spre exemplu, dacă nu mergi la sală dar plătești un abonament lunar, ar trebui să îl anulezi. De altfel, at trebui să identifici toate zonele unde poți opta pentru ceva mai ieftin. Și ratele le poți diminua, în special dacă ai mai multe credite, făcând o refinanțare. Poți intra pe site-ul nostru pentru a găsi mai multe soluții de economisire a banilor dar și alternative pentru un împrumut.
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS