Diverse

De ce se plang cel mai des parintii – mofturile la mancare

De ce se plang cel mai des parintii – mofturile la mancare
Maria Mihaela Benki

parintiiAlina Ioana Ciocodan, psiholog

Multi copii nu mananca asa cum ar vrea parintii. Asa numitele mofturi la mancare nu au legatura doar cu alimentele, ci si cu nevoia copilului de a-si afirma propria independenta. Daca stim cateva lucruri despre dificultatile cu care ne intalnim in alimentatia copiilor, putem gasi mai usor solutii.

Cel mai frecvent comportament alimentar nefunctional al copilului este selectivitatea alimentara sau refuzul de a manca anumite alimente care au un anumit gust, textura sau miros. De exemplu, unii copii prefera sa manance numai cartofi prajiti si biscuiti si refuza legumele sau fructele. Sau, din cauza unei experiente neplacute cu fasolea verde, copilul poate generaliza si refuza toate legumele verzi sau chiar toate legumele.

O alta situatie intalnita des este refuzul de a manca daca un aliment atinge alte alimente din farfurie.  A-i da copilului informatii despre o alimentatie sanatoasa este o metoda insuficienta pentru a-i modifica acest comportament.

Primul pas este sa intelegem cu ce ne confruntam de fapt. Apetitul copiilor este influentat de ciclurile de crestere. Intre 1 si 5 ani, este foarte obisnuit ca un copil sa manance foarte bine intr-o zi si sa faca o multime de mofturi a doua zi. Uneori este nevoie sa oferim copilului un aliment de 6-10 ori pana accepta sa-l guste, si chiar si asa nu avem garantia ca o va face.

Copiilor le plac situatiile repetitive si familiare, de aceea pot cere de exemplu paste fara sos sau alte mancaruri simple, pe care sa le identifice usor, care sa-i fie cunoscute. De multe ori parintii sunt surprinsi, mai ales cand copiii refuza sa incerce sau sa consume alimentele pe care parintii le prefera. Pur si simplu, preferintele lor difera de ale noastre. In afara de aspectele legate de gustul, textura si imaginea alimentelor, si alti factori influenteaza selectivitatea alimentara.

Uneori, activitatile unui copil sunt mult prea interesante pentru a pierde timp cu mancarea. Alteori, copiii invata limitele comportamentului acceptabil testandu-le. Ei pot fi foarte categorici cand aleg daca sau ce mananca, iar asta este o parte a dezvoltarii lor sociale, intelectuale si sociale. Mai mult decat atat, uneori copiii pot refuza sa manance nu pentru ca nu le place mancarea (uneori nici nu o gusta inainte de a refuza), ci pentru ca refuzul lor produce o reactie foarte interesanta din partea parintilor. Vestea buna este ca, in timp, tendinta de a refuza noile alimente scade, iar copilul va consuma cu placere o varietate de alimente sanatoase, chiar daca acum refuzurile lui sunt foarte frustrante.


A forta copilul sa manance, a-l pacali, ameninta sau pedepsi sunt metode ineficiente de a modifica obiceiurile alimentare ale copilului, ele ii cresc disconfortul si fac si mai neplacute alimentele refuzate. Copilul incepe sa simta aversiune si fata de momentul mesei, si poate veni tot mai des cu raspunsul ‘nu mi-e foame’, pentru a evita o noua lupta cu parintii. Nici pentru copil si nici pentru parinti, masa nu mai reprezinta ceva placut si generator de confort in familie.

Exista multe lucruri pe care le putem face pentru a regla tendinta copilului de a selecta mancarea: putem stabili un program fix pentru mesele principale ale zilei, putem stabili o limita de timp pentru fiecare masa dupa care mancarea nu mai este accesibila pana la urmatoarea ora de masa. Putem sa ne reglam propriile asteptari, si sa cerem copilului sa ia un anumit numar de inghitituri in loc sa-l obligam sa termine tot din farfurie de fiecare data, sau sa stea la masa impreuna cu familia nu mai mult de 15 minute, dupa care se poate intoarce la joaca. Acceptarea mancarii de catre copil depinde in mare masura si de atmosfera din familie atunci cand stam la masa.

Numarul de expuneri la un aliment (de cate ori copilul are ocazia sa incerce gustul) variaza si poate sa fie de la 2-3 expuneri, pana la 20-30 de expuneri. Important este ca parintele sa nu renunte la cresterea familiaritatii copilului cu alimentul fara sa il ascunda printre alte alimente sau sa il retraga din alimentatie prea devreme. Expunerea la un aliment trebuie sa se realizeze treptat. Cresterea familiaritatii copilului cu alimentele mareste probabilitatea asocierii lor cu ceva placut. Putem creste familiaritatea cu alimentele noi si acceptarea acestora, prezentandu-le mai intai copiilor imagini cu respectivele alimente. Cand gasim denumiri amuzante pentru alimente, copiii (chiar si cei mai mari) le accepta mai usor (de exemplu salata de cruditati este ‘salata iepurasului’, spanacul sau brocoli sunt ‘secretul fortosilor’ , morcovii sunt ‘ochi de vultur’).

Este recomandat sa contextualizam comportamentul de a manca pentru a creste probabilitatea de a respecta ora mesei si spatiul dedicat mesei. Daca lasam copilul sa manance oriunde (la televizor, in timp ce se joaca) si la orice ora (cand ‘da semne’ ca ii e foame) nu il ajutam sa invete un comportament sanatos de masa. Daca asociem prea multe comportamente in acelasi context, de exemplu, copilul se joaca sau se uita la televizor, atentia lui va fi centrata pe mai multi stimuli si va fi mai putin atent la gustul, mirosul, textura alimentelor. In consecinta, mintea poate intelege gresit anumite semnale, de exemplu: cand stau si ma uit la televizor incep sa ‘am senzatia de foame’ pentru ca ea a invatat ca atunci cand este televizor este si mancat.

Copiii sunt foarte receptivi la modelare si este esential sa observe parintii consumand un aliment, si sa vada ca gustul, mirosul si textura acestuia ii fac placere adultului. Copilul trebuie sa te vada consumand legume si fructe si exprimand verbal faptul ca aceasta iti face multa placere. Atunci cand copilul incearca, este important sa laudam si sa recompensam fiecare comportament de expunere la alimentul nou.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum dezvoltam un comportament alimentar sanatos la copii? ®

 

Maria Mihaela Benki Maria Mihaela Benki (112 Posts)

Economist


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact