Diverse

Despre frica si alte emotii la copii

Despre frica si alte emotii la copii
Laurentiu Ianculescu

copiiAlina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

Viata emotionala a copilului incepe foarte devreme. Inca de la nastere, bebelusii sunt fiinte emotionale. Prin cateva tipuri de experimente, cercetatorii au putut trage concluzia ca bebelusii raspund la expresiile emotionale ale adultilor inca din primele saptamani de viata. In primele 3 luni, copiii exprima si reactioneaza la 5 emotii de baza: bucuria, interesul, furia, tristetea si repulsia. Probabil copiii se nasc cu aceste abilitati emotionale, care le permit sa formeze legaturi puternice cu adultii care-i ingrijesc, asigurandu-si astfel un mecanism de supravietuire. Frica este si ea una din emotiile de baza ale copiilor. Ea apare in jurul varstei de 7-8 luni, cand copilul incepe sa simta disconfort atunci cand parintele pleaca din camera. Chiar daca emotiile bebelusului nu sunt bine dezvoltate, ele exista si sunt mecanisme prin care copilul se poate adapta la lumea in care a intrat si la ceilalti. Este important sa recunoastem si sa incurajam inca de pe acum exprimarile emotionale ale copilului. Petrecand timp in interactiunea cu copilul, ne cunoastem mai bine unul pe celalalt. Ii aratam ca luam in serios ceea ce exprima si respectam ceea ce simte. Modul in care ne raportam fata de emotiile copilului – cu respect si dorinta de a intelege si cunoaste – este primul pas care ne ajuta sa gasim cele mai eficiente modalitati de a-l sprijini atunci cand ii este frica, cand simte tristetea, furia, neputinta sau frustrarea.

Cu totii ne amintim momente cand am simtit frica. Si pentru adulti este o experienta obisnuita: fie ca am simtit-o cand avionul trecea prin zone cu turbulente, fie cand mergeam pe o strada intunecoasa si pustie. Frica este o emotie care apare ca raspuns la o amenintare – reala sau perceputa. Fricile sunt foarte des intalnite la copii – mai mult de 90% dintre acestia dezvolta o frica la un moment dat. Rolul acestei emotii este de a semnala posibile pericole si de a ne forma abilitati adaptative de a face fata acestora. La copii, fricile sunt diferite in functie de varsta si de obicei trecatoare. Obiectul fricii se poate schimba chiar de la o luna la alta, iar cele mai multe dintre frici dispar cand copilul creste. Modul in care copilul gestioneaza frica se schimba in timp de asemenea – o data cu experientele variate vine si abilitatea de a le gestiona mai usor. Daca intelegem cum evolueaza fricile copiilor nostri vom sti nu doar sa empatizam cu ele, ci si sa reactionam intr-un mod care chiar il ajuta pe copil.

Iata care sunt cele mai frecvente frici cu care se confrunta copilul, in functie de varsta:

  • Bebelusilor si copiilor pana in 3 ani le este frica de zgomote puternice, de persoane straine, de separarea de parinti, de inaltimi. Cand bebelusii au deja 6-7 luni, atasamentul fata de parinti este foarte puternic, de aceea separarea de aceste persoane speciale poate cauza anxietate si reactii foarte puternice de teama. Multi copii prefera compania exclusiva a acestor persoane si dezvolta frica fata de persoane straine. Cu timpul, aceasta faza va trece. Inspre 2-3 ani, copiii incep sa experimenteze sentimente puternice – cum este furia. O frica des intalnita la aceasta varsta este aceea de a fi coplesit de aceste emotii intense. Alte frici obisnuite in jurul varstei de 3 ani sunt frica de a nu cadea in toaleta sau in scurgerea de la cada.

• Prescolarilor le este frica de intuneric si de a sta singuri.

• Cu cat copilul invata mai multe despre lumea inconjuratoare, si lista lucrurilor de care se teme incepe sa creasca. Unele frici au ca obiect un obiect real, altele ceva imaginar. Copiilor de varsta scolara le este frica de creaturi supranaturale (de exemplu de fantome), situatii sociale, esec, critica, teste, pericole fizice, razboi, moarte, divort.


• Ingrijorarile apar abia dupa varsta de 8 ani, cand copiii au capacitatea de a-si imagina viitorul si isi pot inchipui lucruri rele care s-ar putea intampla. Ei se pot ingrijora ca s-ar putea lovi sau imbolnavi, iar cand mai cresc se pot ingrijora in legatura cu relatiile din familie, cu situatia economica sau politica.

Ce cauzeaza frica? Unii copii au tendinta sa se teama mai mult decat altii. Cauzele pot fi diferite:

• poate exista o predispozitie genetica – temperamentul unor copii poate fi mai sensibil, mai emotional,

• poate exista o tendinta in familie – unul dintre parinti este mai anxios iar copilul invata anxietatea observand reactiile acestuia;     • evenimente sau situatii dificile prin care trece copilul – separarea parintilor, boala, accident – pot fi interpretate de copil ca pericole care pot aparea oricand;

• supraprotectia parintilor: un copil dependent de parinti incepe sa se simta neajutorat si temator in multe situatii

• metodele nepotrivite prin care parintii incearca sa gestioneze fricile copiilor – ca de exemplu fortarea acestuia sa se confrunte cu situatia infricosatoare – pot duce la intensificarea fricii sau dezvoltarea de noi frici.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum gestionam fricile copiilor? ®

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact